Badpak

Alle acht Nederlandse zwemsters hullen zich bij de Olympische Spelen in de veelbesproken hooggesloten badpakken.

De wetsuits, waarbij alleen armen en benen onbedekt blijven, worden door de technische commissie van de wereldzwembond (FINA) met argwaan bekeken, omdat zij invloed zouden hebben op de ligging in het water.

“Daaruit blijkt al hoe weinig die zogenaamde technici van de materie afweten”, zegt de Nederlandse trainer Kees Vervoorn. Samen met Peter den Hollander testte hij de afgelopen maanden de in Japan ontwikkelde materialen. Daarbij bleek overigens niet de mixture van polytureen en polyester, waar de heren van de FINA met achterdocht naar kijken, het snelst, maar een hooggesloten model van lycra. In dat pak stapt de hele Nederlandse zwemploeg, uitgezonderd Marcel Wouda, op het olympische startblok.