Zware crisis op Koreaanse beurs

Op een vrij verrassende manier om publiciteit te verkrijgen beet een Zuidkoreaanse belegger in het stadscentrum van Seoul vorige week in zijn vinger om vervolgens met eigen bloed een lange boodschap aan de regering te schrijven. Hij verzocht dringend om iets te doen aan het inzakken van de beurskoersen.

De sinds 1989 in steeds verder verval geraakte effectenbeurs bleef desondanks aan bloedarmoede lijden waardoor de aandelenkoersen de afgelopen dagen nog meer waarde kwijtraakten. Volgens analisten zullen de koersen, die nu op het laagste niveau van de afgelopen vier en een half jaar staan, nog verder dalen. Het ergste is dus nog niet achter de rug. “Volgens mij zullen de aandelenkoersen in ieder geval nog minstens tien procent dalen en wellicht nog verder,” zegt Steve Marvin, hoofd van de research-afdeling bij Jardine Fleming Securities Ltd in Seoul. “Ik zie geen herstel vóór de presidentsverkiezingen aan het einde van het jaar”, zegt hij.

Er is geen enkele economische reden voor de aanhoudende koersval, zeggen plaatselijke effectenhandelaren ondanks het feit dat zij het ermee eens zijn dat de beurs in het algemeen - en enkele vooraanstaande ondernemingen in het bijzonder - flink overgewaardeerd werden in de ongebreidelde hausseperiode die op stoom kwam ten tijde van de Olympische Spelen van 1988. In de ogen van vele deskundigen kreeg de Koreaanse beurs in die periode meer de allure van een gokpaleis dan van een op degelijke principes functionerende marktorganisatie.

Effectenhandelaren zeggen dat de al jaren durende koersneergang nu toch wel bijna moet zijn uitgewoed en dat de aandelen hun reële waarde nagenoeg hebben bereikt. Sommige buitenlandse analisten menen dat de Korea-beleggers en de Koreaanse beurs het overdreven pessimisme goeddeels zelf veroorzaken in weerwil van aanwijzigingen die duiden op een fundamentele verbetering van de macro-economische cijfers.

“Men moet niet vergeten dat de beurs van Seoul verre van volmaakt is. Met de economie gaat het weliswaar de goede kant uit maar ik heb soms het gevoel dat de beursmakelaars bezig zijn zichzelf tot wanhoop te brengen”, zei een econoom. “Politiek drama en voorspellingen dat een economische ondergang op komst is blijven de lokale beleggers verlammen. Veel aandelen zijn daardoor op een behoorlijk ondergewaardeerd prijspeil gekomen”, zo schrijft het Britse effectenhuis Jardine Fleming in een recent rapport.

De aandelenindex van Seoul kelderde inmiddels naar 516,87, waarmee over de afgelopen 53 beursweken een dieptepunt is bereikt, nadat de daaraan voorafgaande twee jaren de koersen nog bleven hangen omstreeks 600. Met weemoed denken beleggers terug aan de goede dagen van april 1989 toen de index op 1.007 stond, het hoogste punt ooit bereikt. De algemene verwachting is dat de aandelenindex in de komende weken verder zal afbrokkelen en tot onder 500 zal terugvallen.

“Als de regering niet ingrijpt dan zal de beurs binnenkort op een dieptepunt van ergens tussen de 480 en 500 terechtkomen”, zegt beursanalist Jay Rhim van Citicorp Scrimgeour Vickers.

De stroom buitenlandse buitenlands kapitaal die werd voorspeld toen de beurs van Seoul begin 1992 zijn deuren voor buitenlandse beleggers opende is er nooit gekomen. Sinds buitenlandse beleggers zijn toegelaten, maken transacties vanuit de buitenlandse hoek maar een fractie uit van de totale omzet. Dat is niet veel meer dan één triljoen won (2,1 miljard gulden). Buitenlandse investering in bijna alle ter beurze genoteerde Koreaanse aandelen wordt wettelijk beperkt tot 10 procent van het uitstaande aandelenkapitaal.

De details van één van Zuidkorea's veel voorkomende grondspeculatie-schandalen was vorige week het meest recente bericht dat beleggers afschrok. Opnieuw werd een diepgaand onderzoek geëist door de oppositiepartijen in het parlement die beweren dat hoge militairen en regerinfsfunctionarissen in het schandaal zijn betrokken.

Vrees voor de gevolgen van een grondig onderzoek en de daarmee gepaard gaande te verwachten mestgeur waardoor de koersen nog verder kunnen dalen, weerhoudt veel beleggers om in de markt te stappen. Daarbij komt dan nog dat zou de onzekere uitkomst van de presidentsverkiezingen die eind dit jaar plaats hebben de regerende partij er toe kunnen aanzetten ten behoeve van de regeringscandidaat Kim Young-sam, stemmen binnen te halen door het huidige strakke monetaire beleid te versoepelen.

Hoewel dit de beursstemming korte tijd kan stimuleren, zal een minder strak beleid 's lands economie op middellange en lange termijn nadelig kunnen beïnvloeden.

Analisten zijn eensgezind in hun opvatting dat de regering tot dusver pogingen om de effectenbeurs te hulp te schieten heeft verprutst maar zijn wel te spreken over het economische beleid dat Zuid-Korea uitzicht biedt op een zachte landing na jaren van oververhitting. Reuters

    • Andrew Steele