Zijden pyjama's in strafkamp

ROME, 23 JULI. “Waar zijn we, hier woont niemand”, zei Michele Greco, de belangrijkste "paus' van de mafia, toen hij deze week aankwam op de strafkolonie van het eilandje Pianosa. Hij wilde meteen weten hoe hij een telegram moest versturen. Het antwoord was kort en duidelijk: op Pianosa gelden andere regels dan in Palermo.

Ongeveer 55 mafiosi, onder wie topfiguren als Greco, Pietro Vernengo en Nino Madonia, zijn direct na de aanslag op Borsellino met grote Chinook-helikopters naar Pianosa gebracht. Ook op het eilandje Asinara, bij Sardinië, en in zwaar-bewaakte gevangenissen elders in Italië, zijn de afgelopen dagen mafiosi uit de Ucciardone-gevangenis aangekomen. In totaal zou het om ongeveer 350 man gaan. Het kabinet heeft hen uit Palermo laten weghalen om te voorkomen dat ze via bezoekers en advocaten orders blijven geven vanuit hun cel.

Ze hadden hun zijden pyjama's nog aan, en hadden in de haast alleen een jas erover heen kunnen aantrekken, zo hebben bewakers tegen Italiaanse journalisten verteld. Michele Greco had het in zijn broek gedaan maar was te trots om daar iets van te zeggen. Met gebogen hoofd, de handen in hun zak, sommigen vloekend, liepen de mannen die Sicilië hebben geterroriseerd naar hun cellen, waar tien jaar geleden de kopstukken van de linkse terreurgroep de Rode Brigades in afzondering van de rest van de wereld gevangen werden gehouden.

Maar al snel kwamen de eerste protesten. In de cellen is alleen zwart-wit tv. Wij willen een kleuren-tv, riepen de mafialeiders. Het verzoek is afgewezen. Na de vrij gerieflijke cellen in de Ucciardone gevagenis doet Pianosa, bij Elba, voor de kust van Toscane, zijn faam als strafkamp eer aan. En voor wie een vluchtpoging over zee zou willen wagen, ligt in het haventje een dreigend marineschip klaar.