Walvisvaart Noorwegen brengt bedrijven in problemen

OSLO, 23 JULI. Het besluit van de Noorse regering om de walvisvangst volgend jaar te hervatten dreigt het bedrijfsleven in Noorwegen in problemen te brengen. Twee Noorse bedrijven hebben gisteren laten weten dat zij orders zijn misgelopen wegens de walviskwestie.

Frionor, een bedrijf dat vis verwerkt en invriest, maakte bekend dat het een Amerikaanse order ter waarde van 50 miljoen kroon (15 miljoen gulden) is misgelopen. Volgens een woordvoerder moet de oorzaak worden gezocht in het feit “dat Amerikaanse voedselconcerns zich niet willen inlaten met controversiele zaken”, omdat dat op verzet van de consument zou kunnen stuiten.

Het bedrijf Oso Hot Water, fabrikant van geisers, heeft ook de gevolgen van het walvis-besluit ondervonden. Een in Londen gevestigd bouwbedrijf liet weten geen Noorse produkten meer af te nemen zolang Noorwegen betrokken is bij de walvisvaart. Het betrof een order ter waarde van ongeveer 350.000 gulden.

Vorige maand besloot de Noorse regering de walvisvangst in 1993 te hervatten, ondanks een uit 1985 daterend verbod van de Internationale Walvis Commissie (IWC). De vangst voor wetenschappelijke doeleinden is reeds hervat. Dit jaar zijn al 110 dieren gevangen voor onderzoek. De IWC besloot vorige maand in Glasgow een eerste stap te zetten richting opheffing van het verbod en een systeem in te voeren waarbij het aantal walvissen het vangstquotum bepaalt. (Reuter)