Verdubbeling winst voor British Coal

LONDEN, 23 JULI. Het Britse staatsmijnbouwconcern British Coal heeft in het op 31 maart van dit jaar geëindigde boekjaar zijn winst verdubbeld. De onderneming behaalde een winst van 170 miljoen pond sterling (544 miljoen gulden) tegen 78 miljoen pond in het boekjaar 1990/91. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de onderneming in het afgesloten boekjaar 100 miljoen pond kon sparen en niet in de reeds overvolle pensioenkas hoefde te steken.

Hoe de resultaten er in het nieuwe boekjaar zullen uitzien, durft de onderneming nog niet te zeggen. Dat is afhankelijk van nieuwe leveringscontracten. Afgelopen boekjaar zat de markt in elk geval niet mee, aldus president-directeur Neil Clarke. De grootste partijen zijn de twee elektriciteitsproducenten National Power en Powergen, die vorig jaar tachtig procent van de produktie afnamen.

Maar een deel van de markt gaat voor British Coal verloren door de overschakeling van centrales op gas. “De nieuwe contracten zullen ongetwijfeld kleiner van omvang zijn. Daaraan zullen we ons moeten aanpassen en dat kan zich al binnenkort aandienen.”

Het slechtste scenario zou kunnen zijn dat dat British Coal niet veel meer dan 20 miljoen ton aan de centrales zal leveren. In het afgelopen boekjaar bedroeg deze afzet 73 miljoen ton, gelijk aan een bedrag van 32 miljard gulden.

Daarmee geeft topman Clarke aan de bedrijfsvoering ook in het lopende boekjaar verder te moeten rationaliseren. Vorig jaar schrapte de mijnbouwonderneming, die bovenaan op het privatiseringslijstje van de overheid prijkt, meer dan 16.000 banen, ongeveer 22 procent van het totaal aantal werknemers. De produktiviteit nam met ongeveer 15 procent toe tot 1.357 ton steenkool per manjaar. Vijftien schachten werden gesloten. (Reuter)