Uitslag op een eiland

Wat is het toch heerlijk hier. Sinds ik in de krant schrijf, kan bruin het trekken en vertrek ik direct na de rapportuitreiking. Het is een afschuwelijke reis, maar dat vergeet ik zodra ik voet aan wal zet op Pukapuka (Toamotu Archipel).

Wat lijken onderwijsproblemen hier onbelangrijk. Ik vroeg Aloeaoe vanmorgen toen ze me het gebruikelijke schaaltje papaya en mango bracht, hoe dat hier zat met het onderwijs. Ze glimlachte (ach, meer een uitbreiding van de altijd aanwezige glimlach) en zei: ""Het leven zelf is onze school''.

Terzake. Domme Job en slimme Jim gaan naar het voortgezet onderwijs. Welke school kiest u als ouder, vroeg ik een maand terug. U kreeg voor ieder van de tweeling de keus uit drie scholen:

De Van Kemenade-scholengemeenschap (K) met een heterogeen eerste brugjaar: alle kinderen zonder aanziens des Cito-toets door elkaar in de eerste klas. Een tweede klas met dakpanstructuur: vbo/mavo, mavo/havo en havo/vwo klassen. De eerste twee jaar blijft niemand zitten.

het Pais College (P) met één jaar een dakpanstructuur: Job zou hier in een lbo/mavo klas terechtkomen, Jim kan naar de havo/vwo stroom.

categoraal onderwijs: het Uppie VBO (U) voor Job of het EXCLU Gymnasium (E) voor Jim. 62 lieve krantelezers stuurden 62 strookjes in.

Dit was de uitslag:

Job K: 28 P: 25 U: 9

Jim K: 5 P: 13 E: 44

Jims superieure talenten kunnen het beste tot ontwikkeling komen in de cultuurtempel van het gymnasium, beschut tegen het stupide plebs, zo vindt 71% van de inzenders. Job wordt een schoolcarrière aanbevolen temidden van meer begaafden, slimmerds waar hij nog wat van kan leren. Misschien blijkt wel, dat zou nog mooier zijn, dat hijzelf ook slim is. Dat vindt 85% van de inzenders. Hiervan wil ongeveer de helft hem samen in de klas met echte slimmerds.

Aardig van de lezers om te antwoorden, maar .... de keuze van de meerderheid is niet consistent. Hun slimme Jim sturen zij naar een categoraal gymnasium, hun domme Job komt op een scholengemeenschap. Dit leidt tot merkwaardige problemen. 62 personen is geen representatieve steekproef, maar de uitslag is overduidelijk. Het hogere wil apart, het lagere wil bij het hogere, zoals in het hele leven. Op scholengemeenschappen als de Van Kemenade-scholengemeenschap en het Pais College zullen alleen maar domme kinderen ingeschreven worden. De slimmen mengen slecht. Hier piekeren schoolleiders over. ""Ouders willen een school met als minimale laag het niveau dat hun kind aan kan'', zo zei Huurnemman het enige tijd terug in deze krant.

Er is nog een probleem. Wat voor onderwijsstelsel wil deze meerderheid? Wat stemmen ze, wat verwachten ze van hun politieke partij? Dit is eigenlijk een moreel probleem. Wat goed is voor Job - een scholengemeenschap - is slecht voor Jim, vinden zij.

Gelukkig hebben de meeste ouders niet zo'n vreemde tweeling als nageslacht - zo veronderstelt de politiek. Volgens de politiek zijn er geen gemengde gezinnen. Socialisten vertegenwoordigen de zwakken, de armen en dus de dommen. Een socialist heeft een Job als kind. Een socialist streeft naar brede scholengemeenschappen. Rechts stemmen degenen die rijk en belangrijk zijn. Die zijn vast ook intelligent. Deze ouders van Jim streven naar een categoraal onderwijsstelsel.

Geef mij maar Pukapuka, wat heerlijk is het hier. Niks school, niks algemene vorming, maar zoals Aloeaoe zegt: ""Inzicht, doorzicht en op zijn tijd een goede banaan.''

    • Rob Knoppert