Transportfondsen dalen sneller dan beurs

De meeste transportfondsen zijn de afgelopen twee maanden aanmerkelijk sneller in waarde gedaald dan de CBS-koersindex. KLM, Nedlloyd en Van Ommeren spanden de kroon met een daling van ruim 20 procent, terwijl de CBS-koersindex met 7,5 procent kelderde. Hes Beheer, Koninklijke Pakhoed en Frans Maas liepen meer in de pas met de algemene index.

Analisten hebben niet de indruk dat het plotseling erg slecht gaat met de transportbranche. Bovendien wordt de CBS-koersindex gedomineerd door Koninlijke Olie en Unilever. De EOE-index, die evenwichtiger is samengesteld, daalde sinds 1 juni met 9 procent. Volgens transportdeskundigen is er eerder sprake van verschillende elkaar versterkende factoren, zoals de gedaalde koers van de dollar en het uitblijven van economisch herstel.

De daling van de dollar is voor alle transportfondsen een slechte zaak. Nedlloyd behoort tot een van de meest dollargevoelige fondsen op het Damrak en KLM ontvangt in de zomer meer dollars dan het ontvangt. Een bedrijf als Van Ommeren zit met belangen in de VS.

Een andere verklaring voor de neergang van de transportfondsen is het langzame herstel van de economie die de cyclische fondsen harder raakt dan bijvoorbeeld de voedingsconcerns. Begin dit jaar verwachtten beleggers nog dat het economisch herstel in de tweede helft van dit jaar zou plaatsvinden. In afwachting daarvan stegen de koersen de eerste helft van dit jaar. De daling van de transportwaarden moet worden gezien als een technische correctie, zeggen beursanalisten. Beleggers hebben ook weinig vertrouwen in de halfjaarcijfers die binnenkort gepresenteerd zullen worden. Die cijfers zullen niet het verwachte economische herstel laten zien en veel beleggers verkopen daarom nu hun stukken al.

Behalve algemene tendensen die de transportfondsen parten spelen, hebben sommige transportbedrijven hun eigen problemen. De concurrentiepositie van KLM in de VS verslechtert door de lage dollar en er heerst onzekerheid over een eventuele fusie met BA nu deze Britse luchtvaartmaatschappij in USAir een partner in de VS heeft gevonden.

    • Frank van Alphen