Syrië houdt duizenden politieke gevangenen vast

ROTTERDAM, 23 JULI. In Syrische gevangenissen worden nog steeds duizenden politieke gevangenen vastgehouden zonder vorm van proces. Als er al processen worden gehouden, voldoen die niet aan de internationale normen. Gevangenen worden routinematig onderworpen aan folterpraktijken. Sommmigen zijn daaraan overleden, aldus een vandaag vrijgegeven rapport van de internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

Eind vorig jaar en begin dit jaar werden onverwachts ongeveer 2.000 gevangenen in vrijheid gesteld. Niettemin “is niets gedaan om een eind te maken aan de ernstige schendingen van de rechten van politieke gevangenen die al bijna 30 jaar in Syrië voortduren”, meldt Amnesty. Gevangenhouding zonder vorm van proces is toegestaan krachtens de noodwetgeving die sinds 1963 in Syrië van kracht is.

“Aangenomen wordt dat tientallen artsen en ingenieurs nog altijd zonder proces worden vastgehouden sinds zij elf jaar geleden een dag in staking gingen”, aldus Amnesty. Anderen worden alleen vastgehouden omdat ze familie zijn van een lid van de oppositie. Weer anderen zijn niet vrijgelaten na het uitzitten van hun straf.