Spanning loopt op na weigering Irak tot medewerking

BAGDAD/WASHINGTON, 23 JULI. De spanning tussen Irak en het Westen is gisteren verder opgelopen na het besluit van inspecteurs van de Verenigde Naties hun pogingen om het Iraakse ministerie van landbouw te betreden voorlopig op te geven. Frankrijk maakte vannacht bekend dat het spoedoverleg van de Veilgheidsraad van de VN over de toestand in Irak wenst om Bagdad een ultimatum te stellen.

Marlin Fitzwater, de woordvoerder van het Witte Huis, beschuldigde de Iraakse autoriteiten er gisteren van dat zij de pogingen van de VN om de vernietigingswapens van Irak op te sporen en te ontmantelen met opzet tegenwerken. “We sluiten geen enkele optie uit, ook niet het gebruik van geweld”, sprak Fitzwater dreigend.

De Iraakse vice-premier, Tareq Aziz, verklaarde vanmorgen dat zijn land zal volharden in zijn weigering de VN-inspecteurs in het ministerie toe te laten. “De dreigementen en alles wat ze doen zullen geen verandering brengen in het Iraakse standpunt”, aldus Tareq Aziz.

In Irak werd het voorlopige vertrek van de inspecteurs vanmorgen gevierd als een overwinning. “De schurken hebben verloren, het doorzettingsvermogen van het volk heeft gewonnen”, verklaarde de krant al-Thawra vandaag.

De VN-inspecteurs besloten gisteren na ruim twee weken vergeefs te hebben gepoogd toegang te krijgen tot het ministerie van landbouw het veld te ruimen, toen ze werden geplaagd door steeds agressievere Iraakse betogers, die door de Iraakse politie niet werden gehinderd. Een Irakees zou hebben geprobeerd een VN-inspecteur met een vleespen te steken.

De inspecteurs vermoeden dat er in het ministerie belangrijke documenten of materieel inzake de Iraakse bewapening verborgen zijn. De leider van het inspectieprogramma van de VN, Rolf Ekeus, heeft verklaard dat zijn medewerkers in Bagdad zullen blijven proberen toegang tot het ministerie te krijgen. (AP, Reuter, AFP)