Siemens gaat kerncentrales in Oost-Europa beveiligen

BONN, 23 JULI. Het Duitse concern Siemens (elektrotechniek) ontwikkelt samen met Russische partners plannen om kerncentrales van Russisch ontwerp in Oost-Europa beter te beveiligen. Dit heeft een woordvoerder van de dochteronderneming Siemens-KWU die gespecialiseerd is in elektriciteitsopwekking gisteren bekendgemaakt.

Het gaat niet om de centrales van het Tsjernobyl-type die alleen in de voormalige Sovjet-Unie staan, maar om de meer modernere VVER-drukwaterreactoren die ook in Hongarije, Tsjechoslowakije en Bulgarije elektriciteit opwekken. Deze centrales worden uitgerust met een nieuw computersysteem voor een constante controle van technische installaties en veiligheidsvoorzieningen. Het systeem wordt gebaseerd op bestaande Russische technologie en verbeteringen die de Russen al bezig waren aan te brengen. Een verdere modernisering wordt gerealiseerd met Siemens-technologie.

Siemens hoopt de technologie te kunnen produceren in een samenwerkingsovereenkomst (joint venture) met Russische ondernemingen, maar het wachten is nog op een gunstige financiering uit het Westen. Zo veel mogelijk van de benodigde apparatuur zou in Rusland worden gefabriceerd, om kosten te besparen en afhankelijkheid van import te beperken. (Reuter)