Scalfaro wil "nationaal verzet' tegen de mafia

ROME, 23 JULI. De Italiaanse president Scalfaro heeft opgeroepen tot een soort "nationaal verzet' tegen de mafia, zoals dat in de Tweede Wereldoorlog heeft bestaan tegen het fascisme en ruim tien jaar geleden in de strijd tegen het terrorisme.

Scalfaro deed zijn oproep gisteren in een toespraak tot de Opperste Raad van de Magistratuur (CSM), het hoogste rechterlijke college. Hij riep de rechters in de raad, en via hen de politieke partijen, op hun twisten bij te leggen en eensgezind en vastberaden de strijd tegen de mafia ter hand te nemen.

Door de verdediging van groepsbelangen van rechters en door de volledige politisering van de raad is de CSM vaak een hinderpaal geweest bij de bestrijding van de mafia. De raad heeft bij voorbeeld een grote rol gespeeld in de ontmanteling van de "pool' van antimafiarechters in Palermo, die zeer effectief was gebleken.

Scalfaro ging ook kort in op de incidenten dinsdag bij de begrafenis van de vijf agenten die bij de bomaanslag op rechter Paolo Borsellino, afgelopen zondag, werden vermoord. Hij toonde begrip voor de woede van veel Palermitanen over de aanslag en zei dat een fout was gemaakt door te proberen de collega's van de vermoorde agenten buiten de kerk te houden.

Gisteren is het hoofd van politie in Palermo, Vito Plantone, van zijn functie ontheven en overgeplaatst naar een bureaubaan in Rome. Dit is een directe reactie op de aanslag op Borsellino en op de incidenten tijdens de begrafenis. Zijn opvolger Matteo Cinque, hoofd van politie in Salerno en iemand die eerder op Sicilië een reputatie als goed mafiabestrijder heeft verworven, is vanmorgen in Palermo aangekomen.

Verwacht wordt dat binnenkort meer mensen worden vervangen, onder wie de omstreden procureur Giammanco. Overal in de stad blijven de kleine protestacties doorgaan en op veel plaatsen hebben mensen witte lakens buitengehangen, als een teken van protest.

Na een lang gesprek met president Scalfaro is de burgemeester van Palermo, ex-rechter Aldo Rizzo, teruggekomen van zijn besluit uit protest af te treden. Hij heeft gezegd dat hij zijn aftreden in beraad houdt totdat duidelijk is wat voor extra maatregelen het kabinet neemt.

De begrafenis van rechter Borsellino is verschoven naar morgenochtend. De familie heeft hierbij van de autoriteiten alleen president Scalfaro uitgenodigd, een vriend van Borsellino, en wil de pers weren.

Inmiddels is gebleken dat het flatgebouw waarbij de bom tegen Borsellino ontplofte, niet is verzekerd. De schade aan het gebouw bedraagt naar schatting 4,5 miljoen gulden, en boze bewoners hebben de regering om financiële steun gevraagd.

Onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat een bom van naar schatting tachtig kilo was verstopt in een Fiat-126. De eigenaar had tien dagen daarvoor aangifte gedaan van diefstal. Het effect van de explosie werd vergroot omdat vlak ernaast een Seat Ibiza stond die op gas reed. Omdat ook de gastank is geëxplodeerd dacht de politie aanvankelijk dat de bom in de Seat was verborgen.

    • Marc Leijendekker