SALADE DE POISSON TIEDE

Deze salade van waterkers met stukjes lauwe vis is een heerlijk voorgerecht, dat 's zomers ook als lichte hoofdmaaltijd kan worden gegeten. Gebruik een rondvis met stevig vlees dat na garing te verdelen is in dikke 'vlokken'. Kabeljauw is zeer geschikt.

Voor 2 personen als voorgerecht:

2 moten kabeljauw van circa 130 gram elk

5 eetlepels droge witte wijn

zout

1/2 bosje waterkers

1/4 komkommer

8 groene olijven zonder pit (niet te zout)

1 eetlepel Balsamico-azijn

2 eetlepels olijfolie (extra vierge)

versgemalen zwarte peper

1 eetlepel fijngehakte bieslook

Zet een kleine ovenschaal in de oven en verwarm de oven voor op 180 graden celsius. Was intussen de waterkers en schud hem droog. Gebruik alleen de dunne steeltjes met blad, gooi de dikkere stelen weg. Vierendeel het stuk komkommer over de lengte en snijd het vrijgekomen zaadgedeelte weg. Snijd de afgeplatte stukken komkommer over de lengte in dunne repen en deze in korte stukjes. Snijd de olijven in plakjes. Bestrooi, wanneer de oven op temperatuur is, de moten kabeljauw aan weerszijden met zout naar wens. Schenk de wijn in het warme ovenschaaltje, leg de kabeljauw erin en laat deze 10-12 minuten garen in de oven (afhankelijk van de dikte van de moten). Houd de kabeljauw, afgedekt met folie, warm in de uitgedraaide en geopende oven, waarin nu tevens twee borden worden voorverwarmd. Giet het achtergebleven vocht in de ovenschaal door een bolzeef (ter verwijdering van de gestolde eiwitten) over in een pannetje, kook het vocht in tot circa 1 1/2 eetlepel en schenk het in een kommetje. Roer er de azijn door, vervolgens de olie en breng de vinaigrette op smaak met zout en peper. Maak de waterkers aan met de helft van de vinaigrette en verdeel de sla over de voorverwarmde borden (alleen de kou moet eruit zijn). Verwijder snel vel en graten van de kabeljauw, haal het visvlees uiteen in dikke vlokken en leg deze op de waterkers. Strooi komkommer en olijven tussen de vis, lepel er de resterende vinaigrette over en bestrooi het geheel met versgemalen peper en de bieslook. Serveer deze 'lauwe' salade direct en geef er geroosterd warm brood bij met boter.

    • Florine Boucher