Rusland wil westen uranium verkopen

WASHINGTON, 23 JULI. Rusland wil een deel van zijn voorraad verrijkt uranium, afkomstig uit kernkoppen, aan het Westen verkopen om aan harde valuta te komen.

Dat heeft de Russische minister voor kernenergie Viktor Mikhailov tijdens een bezoek aan Washington gezegd. Volgens Mikhailov is het Westen traag met het geven van hulp bij de schoonmaak en verbetering van Russische nucleaire installaties. Hij zei dat zijn land niet zozeer gebaat is bij nieuwe leningen van het Westen, maar dat het verkopen van uranium zo'n miljard dollar aan "harde' inkomsten zou opleveren, die op een rendabele wijze kunnen worden geïnvesteerd in de Russische kernindustrie. Een deel van de extra uit te voeren uranium zou afkomstig moeten zijn van overtollige kernwapens. Aangenomen wordt dat Rusland de beschikking heeft over zo'n 500 ton aan verrijkt uranium. Een vijfde daarvan zou voor verkoop in aanmerking komen. (Reuter)