RTL 4 neemt aandeel van 10 procent in FilmNet

DEN HAAG, 23 JULI. De commerciële zender RTL 4 heeft 10 procent van de aandelen van FilmNet, de zender voor abonneetelevisie, verworven. De zenders willen gaan samenwerken op commercieel, technisch en programmatisch gebied.

RTL 4 en FilmNet hebben dat woensdag bekendgemaakt. Beide partijen willen niet zeggen hoeveel RTL 4 voor de aandelen heeft betaald. Hoe de samenwerking er precies gaat uitzien moet de komende maanden duidelijk worden. FilmNet gaat vanaf oktober elke dag een uur commerciële televisie in Nederland verzorgen. Die uitzendingen zijn door iedereen te ontvangen en niet alleen door de abonnees, die een speciale decoder hebben. FilmNet zendt nu voornamelijk films uit, maar wil in het “open uur” bredere programma's brengen. “We willen daarbij profiteren van de kennis die RTL 4 heeft op het gebied van het maken van programma's”, aldus een woordvoerster van FilmNet. Volgende week stelt de zender een programmadirecteur aan.

Voor RTL 4 is de drang tot uitbreiding van de media-activiteiten reden geweest om 10 procent van de aandelen van FilmNet te verwerven, aldus een woordvoerder. “Abonneetelevisie is in opmars en RTL 4 wil daar graag aan meedoen.” Bovendien heeft FilmNet abonnees in Scandinavië, een deel van Europa waar RTL4 en de belangrijkste aandeelhouder CTL nog niet actief zijn.

De licentie voor commerciële televisie die FilmNet vorige week van het ministerie van WVC kreeg, heeft volgens de woordvoerder van RTL 4 geen rol gespeeld in de onderhandelingen. Die zijn vorig jaar al begonnen en hebben al met al een jaar geduurd. RTL 4 heeft volgens hem geen plannen om binnenkort bijvoorbeeld een soort koppelverkoop voor reclamezendtijd op RTL 4 en FilmNet te introduceren.

FilmNet is nu voor 90 procent in handen van de Zwitserse houdstermaatschappij Richemont enn het Zweedse concern Esselte, en voor 10 procent in handen van RTL4.