Rellen in drietal Britse steden

LONDEN, 23 JULI. Bij rellen in drie Britse steden zijn de afgelopen nacht ten minste twaalf gewonden gevallen.

Er werden tientallen arrestaties verricht. In Blackburn, in het noorden van Engeland, bekogelden ongeveer 500 voornamelijk Aziatische jongeren de politie en brandweer met stenen en Molotov-cocktails. In het nabijgelegen Burnley trokken jongeren voor de vierde achtereenvolgende nacht vernielend rond. In Huddersfield, ook in het noorden, leidde een drugscontrole in een woonblok tot een gewelddadige confrontatie tussen jongeren en de politie. De problemen in de Britse steden zijn inmiddels een elke zomer terugkerend fenomeen. Deze keer begonnen zij vorige week in Bristol. Naar aanleiding van de dood van twee jongeren, die op een gestolen motorfiets in botsing waren gekomen met een politiewagen, braken daar vrijdag hevige rellen uit. De politie meent dat de rellen van plaats tot plaats worden "gekopiëerd. Sociale werkers zien de rellen als uiting van diep-gewortelde sociale grieven van jongeren. (Reuter)