Pitbulls verplicht gemuilkorfd in Nijkerk

NIJKERK, 23 JULI. Pitbull-terriërs in Nijkerk moeten met onmiddellijke ingang gemuilkorfd rondlopen. Dit heeft de plaatsvervangend burgemeester van Nijkerk, wethouder J.A. van de Steege, gisteren in een noodverordening vastgesteld.

Alle in die gemeente voorkomende pitbulls moeten gemuilkorfd zijn als ze buiten het terrein van hun eigenaar komen. Ze moeten ook aangelijnd worden aan een riem van maximaal anderhalve meter. De noodmaatregel is volgens Van de Steege genomen, omdat er in Nijkerk onrust is ontstaan onder de bevolking nadat maandag een zesjarig jongetje uit die plaats door een pitbull-terriër was doodgebeten.

De politie kent één inwoner van Nijkerk die een pitbull-terriër bezit, “maar vermoedelijk zijn er meer”, aldus de woordvoerster van de politie. Wie als eigenaar van een pittbull-terriër bekend staat bij de politie, krijgt van de gemeente een brief waarin de muilkorfmaatregel staat.

Tot nu toe, zo laat een woordvoerster van de gemeente weten, is nog niemand aangeschreven. Slechts één adres is vooralsnog bekend, “van een meneer die al in januari 1991 is gemaand zijn hond te muilkorven.” De betrokkene had in het verleden een nest jonge pitbulls, maar onbekend is hoeveel hij er daarvan nog heeft rondlopen. De andere adressen van vermoedelijke pitbull-bezitters probeert men nog te achterhalen.

In de eerstkomende vergadering van de gemeenteraad van Nijkerk zal de noodverordening ter bekrachtiging worden voorgelegd.

De zesjarige jongen uit Nijkerk werd maandagmiddag in de tuin van zijn oma in Amersfoort door een pitbull-terriër doodgebeten. De hond, eigendom van een inwonend familielid, beet het kind in zijn hoofd en weigerde los te laten.

In Amersfoort, waar ongeveer 55.000 honden geregistreerd staan, geldt geen muilkorfgebod voor pitbulls. “Na meerdere klachten”, aldus een woordvoerder van de politie “kan een muilkorf-verplichting opgelegd worden.” Eén klacht alleen is niet voldoende. De gemeente heeft geen behoefte aan een ander dan het landelijke beleid, aldus de woordvoerder. Dit jaar telde Amersfoort 86 bijtgevallen. In dertien gevallen was daarbij sprake van een bijtende pitbull.