Onderzoek: negerjongen; Deel manuscript Huck Finn gevonden

NEW YORK, 23 JULI. De eerste helft van het als vernietigd beschouwde manuscript van The Adventures of Huckleberry Finn van de Amerikaanse auteur Mark Twain is teruggevonden. Het is dinsdag gevoegd bij de tweede deel dat zich in de Erie County Library in Buffalo bevindt.

Mark Twain overleed in de veronderstelling dat het eerste deel van het manuscript vernietigd was nadat het bij de uitgever gezet was. Maar anderhalf jaar geleden werden de meer dan zevenhonderd beschreven vellen gevonden in een koffer op zolder in het huis van een huisvrouw in Los Angeles, Barbara Testa.

Experts van Sotheby's hebben dinsdag de authenticiteit van het manuscript bevestigd.

Barbara Testa was de kleindochter van James Frases Gluck, een vriend van Twain. Gluck had het tweede deel van het manuscript dat hij van Twain als geschenk gekregen had aan de Erie County bibliotheek gegeven. Maar het eerste deel beschouwde ook hij als verloren. Barbara Testa vond het in de koffer van haar grootvader in een bruine envelop met het opschrift "Manuscript voor Huck Finn by Mark Twain'.

Mark Twain (pseudoniem voor Samuel L. Clemens) schreef The Adventures of Huckleberry Finn tussen 1876 en 1883 als vervolg op The Adventures of Tom Sawyer. Huck Finn gaat over een jongen die om zijn wrede en alcoholische vader te ontvluchten met een vlot gaat zwerven op de Mississippi, samen met een zwarte slaaf, Jim. Het wordt als een van de beste Amerikaanse literaire werken beschouwd.

Shelly Fisher Fiskin, een professor in de Amerikaanse literatuur aan de universiteit van Texas, kondigde deze week aan dat ze volgend jaar een boek publiceert getiteld Was Huck Black? Mark Twain and African-American Voices. Daarin stelt ze dat Mark Twain de blanke romanfiguur Huck Finn baseerde op een tienjarige zwarte bediende Jimmy, die hij rond 1870 ontmoette. Twain noteerde de verhalen van de jongen, en volgens Fisher komen die aantekeningen en Huck Finns manier van vertellen overeen.