NCM wil met Belgische Cobac samenwerken

ROTTERDAM, 23 JULI. De Nederlandsche Credietverzerzekering Maatschappij NCM is door de Belgische kredietverzekeraar Cobac uitgenodigd om een samenwerking aan te gaan. Dit heeft de NCM vanochtend bevestigd.

Volgens de NCM zijn er verschillende bedrijven uitgenodigd om een samenwerkingsplan te presenteren. Naar verluidt gaat het om de Franse Société Française d'Assurance Crédit. Cobac is in de aanbieding omdat de grootaandeelhouders van Cobac, de Generale Maatschappij van België en de Franse verzekeraar UAP van hun pakket afwillen.

De NCM zegt "geïnteresseerd' te zijn. Eind augustus zal de NCM een plan aan Cobac presenteren. De NCM zegt dat nog bekeken wordt of er een bod op alle aandelen Cobac wordt uitgebracht of dat er een andere vorm van samenwerking wordt voorgesteld.

De Belgische Cobac maakte vorig jaar een grote teruggang in de resultaten bekend. Het bedrijf was één van de zes gegadigden voor de overneming van de Britse kredietverzekeraar Export Credits Guarantee Department, maar trok zich terug. Uiteindelijk ging de NCM met de Britten aan de haal.

De Belgische kredietverzekeraar is aanzienlijk kleiner dan de NCM. Cobac heeft een kleine 400 medewerkers en de NCM 679. Het premie-inkomen is van het Belgische bedrijf minder dan de helft van NCM, die vorig jaar 328 miljoen gulden aan premie-inkomen incasseerde. Een verschil is dat NCM ook politieke risico's verzekert en Cobac niet. Volgens de NCM is dat ook in de toekomst in België niet mogelijk.

Het zou voor de NCM de derde grote stap zijn in het buitenland. Vorig jaar kocht de NCM de geprivatiseerde Export Credits Guarantee Department. Deze maand werd samenwerking aangekondigd met de in Londen genoteerde Britse Intrum Justitia, de grootste organisatie op het gebied van incasso en kredietmanagement in Europa met een jaaromzet van 260 miljoen gulden en met 1200 medewerkers.

Uit een geheime notitie bleek toen dat Intrum Justitia graag wilde dat NCM een aandelenparticpatie in het concern zou nemen. De NCM vertelde Intrum Justitia dat het zich graag op het gebied van het bedrijf, incasso, wilde profileren. De NCM wil vanochtend echter niet zeggen hoe het met de onderhandelingen over een aandelenpakket met Intrum Justitia staat.