Mswati van Swaziland met Maij op Ameland

AMELAND, 23 JULI. Afgezanten van koning Mswati van Swaziland ontmoetten deze week minister Maij-Weggen op Ameland. De heren spraken met de Nederlandse minister over de aankoop van een Fokker-100-toestel voor de nationale luchtvaartmaatschappij van Swaziland.

De twee Swazi-ministers, H. Shanbangu (transport) en S. Dlamini (economische planning), arriveerden per helikopter in het gezelschap van enkele functionarissen van Fokker op de luchthaven bij het dorp Ballum. Minister Maij, die een werkbezoek aan het Waddeneiland bracht, ontving het gezelschap in het kleine gebouw op de Amelandse luchthaven.

De onderhandelingen over de aankoop van het Fokker-toestel voor de nationale luchtvaartmaatschappij van Swaziland konden niet helemaal worden afgerond. Maar na afloop van het onderhoud zei minister Maij dat de aankoop van de F100, waarmee circa zestig miljoen gulden is gemoeid, nog deze week definitief zou worden beklonken. Ook haar collega Andriessen (economische zaken) zou tussen zijn onderhandelingen met Dasa door, nog met Shabangu en Dlamini spreken voor beider terugkeer, morgen, naar Swaziland.

De Royal Swazi Airlines die passagiersdiensten in zuidelijk Afrika uitvoert, vliegt op het ogenblik met één klein toestel van Fokker, een F28. Het beoogde tweede toestel, de F100, zou extra faciliteiten moeten krijgen omdat ook de koning en de regering er gebruik van moeten maken.

De ontmoeting op Ameland kwam voort uit een bezoek dat minister Maij eerder, op 29 mei van dit jaar, aan Swaziland heeft gebracht. Ze was toen in het naburige Zuid-Afrika als leider van een missie op transportgebied en nam op verzoek van Fokker Swaziland in haar programma op. Bij die gelegenheid sprak Maij met zowel koning Mswati III als het vrijwel voltallige Swazi-kabinet. Binnen zes weken, aldus de Nederlandse minister, zouden zij een besluit nemen over de aankoop van de F100 en dat besluit zou haar persoonlijk worden meegedeeld.