Met kunst op de bres voor de natuur

Door kunstenaars de schoonheid van natuurgebieden vast te laten leggen, wil de stichting Artists for Nature bijdragen aan de natuurbescherming. De opbrengst van de kunst komt ten goede aan het behoud het natuurgebied. In Slot Zeist wordt momenteel het resultaat van het eerste project getoond.

'Wind, wad en waterverf'- Slot Zeist tot en met 16 augustus. Di t/m vrij 11- 17.00 uur en za en zo van 13- 17 uur. Boek: 'Wind, wad en waterverf' met 200 kleurenillustraties. Benjamin & Partners, Groningen, ƒ 69,50.

Twee jaar geleden kwamen vijfentwintig professionele kunstenaars uit Nederland, Frankrijk, Ierland, Engeland, Rusland en Zweden op Schiermonnikoog bijeen. Onder hen bevonden zich de etser Charles Donker, Peter Vos, Siegfried Woldhek en Piet Klaasse. De initiatiefnemers waren Erik van Ommen, Robin 'd Arcy Shilliock en kunstverzamelaar Ysbrand Brouwers. “Het leek me aardig om een groep buitenschilders bij elkaar te hebben. De meesten kenden elkaar alleen van naam. Naast een kennismaking konden ze ook de natuur intrekken en schilderen”. Met aquarelblok en penseel, tekenmap, krukje en verrekijker trokken ze het eiland rond. Vooral de Westerplas, een broedgebied van tientallen vogels en de Waddenzeedijk waren in trek. De oogst van vijf dagen Schiermonnikoog bestond uit 700 afbeeldingen. “Op Schiermonnikoog kun je vogels nog van dichtbij benaderen, wat heel belangrijk is voor een tekenaar. Het leuke was dat eenzelfde soort vogel soms door negen kunstenaars op verschillende manieren werd weergegeven.”

Besloten werd dat de werkweek een vervolg moest krijgen. Brouwers richtte samen met enkele kunstenaars de Stichting Artists for Nature op. Hun doel: bij het publiek en de overheden aandacht vragen voor bedreigde natuurgebieden door middel van kunst.

De opbrengst van tekeningen en aquarellen die de kunstenaars maken is bestemd voor het natuurgebied dat ze afbeelden. Het is de bedoeling dat de kunstenaars steeds andere gebieden bezoeken.

Dit voorjaar reisden 32 "artists' bij voorbeeld af naar de Biebrza-vallei in noordoost Polen, een 180 kilometer lang ongerept rivierdal. “De natuur is daar nog zoals die in Nederland voor de oorlog was”, zegt Brouwers, “elk boerendorp heeft nog een aantal ooievaarsnesten en er komen zeer zeldzame vogels voor zoals de ortolaan, de zwarte ooievaar en de witvleugel stern.” Ook culturele aspecten werden in Polen vastgelegd: een herder die met zijn koeien rondzwerft, het hooi wat in oppers op het land staat. De reizende tentoonstelling trekt dit najaar langs een aantal Europese landen.

De royalties van het uit te brengen boek zijn voor het Wereld Natuurfonds. De Extremadura in Spanje, Madagascar en de Fillippijnen staan op het programma van de Artistst for Nature. Men wil tijdens de bezoeken ook contact leggen met biologen, natuurorganisaties en kunstenaars uit de betreffende landen. De stichting wil op den duur ook beeldhouwers, filmers en fotografen en zelfs musici bij het project betrekken. “De hele sfeer van een gebied kan dan geportretteerd worden”, aldus Brouwers.

    • Karin de Mik