Lockerbie: negen mln dollar voor nabestaanden

NEW YORK, 23 JULI. Een Amerikaanse jury heeft gisteren bepaald dat de nabestaanden van een slachtoffer van de aanslag op een Pan Am-toestel boven het Schotse Lockerbie recht hebben op een schadevergoeding van 9,23 miljoen dollar.

Eerder had de rechtbank geconcludeerd dat Pan Am schuldig was aan "bewust wangedrag' door de bom niet te hebben gevonden waarmee de Pan Am-Boeing in december 1988 boven Lockerbie werd opgeblazen. Het proces dat was aangespannen door de nabestaanden van een 51-jarige goed betaalde manager van het bedrijf Pepsico was het eerste van een lange reeks. Naar verwachting zullen de nabestaanden van 213 omgekomen passagiers procederen om schadevergoeding te krijgen. In totaal kwamen 270 mensen bij de ramp bij Lockerbie om het leven. Hoewel Pan Am zelf, mede door de ramp van 1988, inmiddels failliet is gegaan, kunnen de nabestaanden er van uitgaan dat ze hun compensatie krijgen uitbetaald via de bedrijven waarbij de luchtvaartmaatschappij destijds was verzekerd. (Reuter, AFP)