Licht herstel van koersen Beursplein

AMSTERDAM, 23 JULI. Onder invloed van de buitenlandse beurzen zijn de aandelenkoersen in Amsterdam vanmorgen licht gestegen. Terwijl de omzetten erg klein bleven, stond de CBS-stemmingsindex tegen het middaguur 0,2 punt hoger op 116,7.

AMSTERDAM De aandelenkoersen openden vandaag bij kalme handel over het algemeen iets hoger dan de slotnoteringen van gisteren. De EOE-index krabbelde 0,76 punt op naar 288,93. De beurs wacht met spanning op de berichten of de acquisitie van Fokker door Dasa wel of niet doorgaat. De vanochtend begonnen bespreking zou uitsluitsel moeten geven. Aandelen Fokker begonnen de dag een dubbeltje hoger op 29,80. De rest van de markt was vanmorgen prijshoudend tot fractioneel hoger. Hoewel het opverende Tokio de stemming goed deed, werd dat weer getemperd door een afbrokkelende Engelse beurs.

Vrijwel alle andere fondsen stonden tegen het middaguur ietsje hoger. Koninklijke Olie kroop zes dubbeltjes omhoog naar 146,40 en Unilever boekte 70 cent winst op 181,50. Philips bleef nagenoeg onveranderd op op 25,90.

NEW YORK In reactie op negatieve stemming op de aandelenmarkten in Europa en Japan was gisteren ook Wall Street gisteren in mineur. Het Dow Jones-industrie gemiddelde eindigde de dag met een verlies van 30,80 punten op 3.277,61. De omzet bedroeg een bescheiden 179 miljoen aandelen, iets meer dan de 174 miljoen van de dag ervoor.

LONDEN Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 27,7 lager sloot op 2.387,9, stabiliseerde en stond bij opening fractioneel hoger op 2.389,0 maar moest in de loop van de morgen naar een lager niveau. Halverwege de dag stond de FT-100 op 2.382,60.

FRANKFURT Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 31,55 lager sloot op 1.628,22, stond na een uur handel op een winst van gemiddeld een procent. De Dax-index stond tegen de middag op 1.644.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio steeg vandaag na uitlatingen door premier Miyazawa doe zei dat hoge ambtenaren en vertegenwoordigers van de regeringspartij morgen een spoedbijeenkomst zullen houden ter bespreking van de scherpe koersdalingen van deze week. Vandaag herstelde het Nikkei-225-koersgemiddelde zich met bijna 498 punten, ofwel 3,2 procent, tot 16.039,94.