"Honecker wil terug naar Duitsland'

BONN, 23 JULI. De vroegere DDR-staatschef, Erich Honecker (77), keert waarschijnlijk de komende dagen uit Moskou naar Duitsland terug. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Bonn vanmorgen bevestigd.

Honecker is vorig voorjaar door het Sovjet-Leger zonder voorkennis van de Duitse regering uit de voormalige DDR naar Moskou overgebracht, onder meer met het argument dat hij daar medische behandeling behoefde.

In Moskou heeft de zieke Honecker na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie met zijn vrouw onderdak gevonden bij de Chileense ambassade. In onderhandelingen met Chili en Rusland probeert Bonn al ruim een jaar om Honecker uitgeleverd te krijgen en voor de Duitse rechter te brengen.

Er zou nu een compromis gevonden zijn dat terugkeer naar Duitsland voor de Honeckers aanvaardbaar maakt.