Britse regering gaat eigen uitgaven aan banden leggen

LONDEN, 23 JULI. De Britse regering gaat dit jaar streng toezien op de overheidsuitgaven in een poging het stijgend tekort op de begroting in te dammen. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid leiden tot bezuinigingen voor verscheidene ministeries.

Tijdens een marathonzitting besloot het Conservatieve kabinet van premier John Major gisteren om volgend jaar binnen het budget van 245 miljard pond (ongeveer 900 miljard gulden) te blijven. Vorig jaar ontstond voor het eerst in drie jaar weer een gat in de begroting, van 14 miljard pond. Voor dit jaar wordt een verdubbeling van het tekort verwacht.

De ministers hadden eerder om extra uitgaven ter waarde van zo'n 50 miljard gulden gevraagd. Minister van financiën Norman Lamont liet gisteren weten dat daar gezien de bezuinigingen niets van in komt.

In een verklaring liet de regering weten dat de bezuinigingen zijn bedoeld om het aandeel van het nationaal inkomen dat wordt besteed aan overheidsuitgaven omlaag te brengen. Stijging van de uitgaven is afhankelijk van de economische groei, aldus het kabinet. In maart voorspelde de regering nog een groei van 1 procent voor dit jaar en 3 procent groei voor volgend jaar. De regering heeft inmidels toegegeven dat deze cijfers niet reëel zijn gezien de aanhoudende recessie, die nu al twee jaar duurt. “de regering heeft geaccepteerd dat het tempo van het herstel laag is”, zo schreef minister Lamont vorige week in een brief aan de Conservatieve politici.

Het voortduren van de economische malaise werd gisteren nog eens bevestigd door cijfers die aantoonden dat de korte opleving van de verkoopcijfers van de detailhandel, na de verkiezingsoverwinning van de Conservatieven in april, weer voorbij is. Door de hoge werkloosheid drukken ook de uitkeringen en de lagere belastinginkomsten steeds zwaarder op het overheidsbudget.

In geval van economische groei mogen de uitgaven van de overheid volgend jaar met maximaal 3 procent en het jaar daarop met 3,25 procent. De voorzitter van de parlementaire commissie voor financiën, John Townend, riep de regering op om een aantal "heilige koeien', zoals uitgaven voor gebieden overzee, gezondheidszorg en onderwijs, overboord te zetten. “Ik vind niet dat de regering de gemakkelijkste oplossing moet kiezen. Dat zorgt alleen maar voor vertraging van het economisch herstel”, aldus Townend. Hij verweet de regering misleidende praatjes tijdens de verkiezingscampagne. “Het is nog maar honderd dagen geleden dat de regering ons belastingverlaging, meer overheidsuitgaven en betere dienstverlening in het vooruitzicht stelde.”