Bobby Fischer

Volgens het Joegoslavische dagblad Politika keert oud-wereldkampioen Bobby Fischer na twintig jaar terug in de schaakarena.

Fischer is door de Joegoslavische bankier Vasiljevic overgehaald in augustus uit te komen tegen de Russische grootmeester Boris Spasski. Spasski was in 1972 in de finale om het wereldkampioenschap in Reykjavik de laatste tegenstander van de Amerikaan, die daarna gedesïllusioneerd de schaakwereld de rug toekeerde en als kluizenaar leefde in Pasadena (Californië). De match wordt gehouden op het eiland Sveti Stefan in de Adriatische Zee en in Belgrado. De Amerikaan is een gage van 5,5 miljoen dollar (9,35 miljoen gulden) in het vooruitzicht gesteld. Als arbiter is Gligoric aangesteld. Fischer heeft altijd goede contacten gehad met de Joegoslavische schaakbond. Hij is zelfs enkele keren incognito in Belgrado geweest. Hoewel er in het verleden wel vaker sprake geweest is van een rentree van Fischer wordt de kans dat hij dit keer ook daadwerkelijk zal spelen daardoor tamelijk reëel geacht.