Banken melden politie 167 mln aan transacties

ROTTERDAM, 23 JULI. Banken en financiële instellingen hebben de eerste vijf maanden van dit jaar voor in totaal 167 miljoen gulden aan "ongebruikelijke transacties' aan de politie gemeld.

Dat heeft een woordvoerder van de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) bekendgemaakt.

Om paal en perk te stellen aan het witwassen van drugs- en andere illegaal verkregen winsten is op grond van een "gentleman's agreement' begin dit jaar tussen grenswisselkantoren, banken en de politie besloten allerlei verdachte handelingen door te geven aan de politie. “Tachtig procent van de Nederlandse banken en de grenswisselkantoren houdt zich hieraan”, aldus de woordvoerder van de CRI. Vestigingen van buitenlandse banken maken geen deel uit van de overeenkomst. De CRI verwacht dan ook dat het werkelijke bedrag aan "ongebruikelijke transacties' beduidend hoger ligt.

Handelingen in het geldverkeer kunnen tot "ongebruikelijke transacties' worden bestempeld wanneer bijvoorbeeld iemands gedrag opvalt. Ook als iemand een groot bedrag in verdacht kleine of juist verdacht grote coupures aanbiedt kan de daaropvolgende transactie als "ongebruikelijk' aan de politie worden doorgegeven. Sommige van deze transacties worden door de bank geaccepteerd, andere worden geweigerd. Allemaal worden ze aan de politie doorgegeven. De woordvoerder van de CRI wijst erop dat vanaf februari van dit jaar banken strafbaar zijn als ze zich schuldig maken aan witwassen.

Wat de CRI momenteel zorgen baart zijn de geldwisselkantoortjes in de grote steden. In de regio Amsterdam alleen zijn recentelijk vijftig wisselkantoren gevestigd. Landelijk zijn honderdzestien bedrijven geregistreerd. Volgens een woordvoerder van De Nederlandsch Bank kan iedereen die een vergunning van de Kamer van Koophandel krijgt een dergelijk bedrijf beginnen. “Ze staan niet onder toezicht van enige financiële instelling, omdat wisselen geen bancaire activiteit is”, aldus de woordvoerder van De Nederlandsch Bank.

De CRI vermoedt dat via deze wisselkantoren grote hoeveelheden zwart geld gewisseld worden en de grens overgaan. “Als je ziet hoeveel van die bedrijfjes er zijn gekomen en je telt het aantal toeristen, dan is duidelijk dat ze nooit van het aanbod van geld van die toeristen alleen kunnen leven”, meent de woordvoerder van de CRI.

“Nederlandse guldens worden bijvoorbeeld in Franse francs en Duitse marken gewisseld. Vervolgens gaan koeriers met dat geld naar het buitenland en storten het op allerlei rekeningen. Van die rekeningen wordt het weer naar andere rekeningen gesluisd.” Baar geldverkeer verandert in giraal geldverkeer en het terugsporen van de bronnen van het zwarte geld worden hierdoor bemoeilijkt. “In die wisselkantoren wordt vaak de eerste stap naar witwassen gezet”, aldus de CRI-woordvoerder.

    • Hans Moll