Alexander geen ambassadeur VS in Den Haag

DEN HAAG, 23 JULI. Donald Alexander wordt niet de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Den Haag. President Bush heeft gisteren zijn omstreden voordracht ingetrokken. Naar uit Senaatskringen werd vernomen, is het besluit genomen op verzoek van Alexander zelf.

De Senaatcommissie voor buitenlandse zaken wilde vorige maand de benoeming van de zakenman van Nederlandse afkomst uit Kansas City niet bekrachtigen, na vragen over Alexanders bijdrage van 100.000 dollar aan de kas van de Republikeinse partij in januari, toen hij zich opwierp voor de ambassadeurspost.

Politieke benoemingen op diplomatieke posten zijn de VS niet ongewoon. Wel is het in een dergelijke geval gebruikelijk dat de ambassadeur bij een presidentswisseling zijn ontslag indient. Omdat het eind van de eerste termijn van president Bush nadert, vonden veel senatoren de benoeming van Alexander een potentiële geldverspilling.

Ook de vorige ambassadeur in Nederland, C. Howard Wilkins jr., heeft als voormalig directeur van de restaurantketen Pizza Hut gul bijgedragen aan de verkiezingscampagnes van onder meer Bush. Zijn nominatie in 1989 was ook omstreden, maar werd toch bekrachtigd omdat president Bush Nederland zou bezoeken en de Senaatscommissie het ongepast vond om daar dan geen ambassadeur te hebben.

Bij de voordracht van Alexander rezen er in de Senaat ook vragen over een mogelijk belangenconflict, omdat hij sinds 1968 honorair consul van Nederland in Kansas City is. Alexander, die in 1938 in Amsterdam werd geboren en begin jaren zestig naar de VS emigreerde, werd in 1987 door koningin Beatrix wegens bijzondere verdienste geridderd.

Tevens bestond in Amerika de vrees dat het NSB-verleden van Alexanders vader, die na de oorlog werd veroordeeld wegens collaboratie, in Nederland voor opschudding zou zorgen.

De vorige ambassadeur Howard C. Wilkins heeft op 10 juli afscheid genomen. Voorlopig treedt Thomas H. Gewecka, een carrière-diplomaat, als zaakgelastigde op. Volgens een woordvoerder van de ambassade zal een nieuwe benoeming minimaal twee maanden vergen.