Vakhandel Spy World heeft alles voor de afluisteraar

De hoorn-op-de-haak-methode is lang niet de enige manier om af te luisteren. De man die er alles van weet is Frank Jones, van de winkel Spy World op First Avenue in New York, het walhalla voor afluisteraars.

NEW YORK, 22 JULI. Volgens Frank Jones, directeur van Spyworld, zijn er achttien manieren om een telefoon af te luisteren. Dat kan zowel met apparatuur in het toestel zelf als vanaf de verbinding naar de centrale. “Wie er een beetje verstand van heeft, kan de juiste draden gemakkelijk vinden”, aldus Jones. “Overigens verkoop ik uitstekende hulpmiddelen om vast te stellen of de lijn wordt afgeluisterd.” Voor elke bug heeft Jones een tegen-bug.

Voordat hij in zaken ging werkte Jones bij de in afluisteren gespecialiseerde afdeling van de Newyorkse politie. Het vak interesseerde hem en na een eerste winkel op 1ste Avenue nabij de gebouwen van de Verenigde Naties heeft hij nu ook vestigingen in Boston, Washington en Beverly Hills. Over zes weken opent hij een nieuwe winkel op het Nederlandse deel van Sint-Maarten. Plannen voor winkels in Amsterdam, Berlijn en ergens in Japan liggen op de plank.

Wie zijn winkel aan de First Avenue binnenstapt ziet achter de toonbank acht monitors met beelden van zichzelf, de etalage en de vitrines. Ook na goed zoeken zijn een paar van de camera's niet te vinden. De eigenaar laat even later zien dat er minieme lensjes zitten in een klok achter de toonbank en in de rookdetector aan het plafond.

Geduldig legt Jones uit hoe men het best kan afluisteren. Natuurlijk zijn er de microfoontjes, die overal bevestigd kunnen worden maar ook leuke cadeautjes met afluisterapparatuur. Hij toont een wekker: “Leuk cadeau, die zet iemand naast zijn bed en dat maakt hem zeer geschikt voor paren die elkaar in de gaten willen houden.” Gefluister is op een afstand van vijftien meter op te vangen, gewoon praten kan op bijna een kilometer afstand nog gehoord worden.

Het ongemerkt afluisteren van binnenkamers kan op verschillende manieren. Een apparaatje ter grote van een transistorradio plaatst men op de buitenmuur of tussenwand en de gesprekken binnen zijn uitstekend te volgen. Een setje met dergelijke apparatuur kost 600 dollar.

Geavanceerder is de laserspion plus ontvanger, verborgen in een fotocamera (de folder: “allowing perfect concealment”). De laserstraal wordt op een ruit gericht en weer opgevangen. Gesprekken achter de ruit veroorzaken trillingen in het glas die de straal vervormen. De ontvanger decodeert de laserstraal en zet hem weer om in spraak. Of de apparatuur, waarvoor de koper 40.000 dollar moet neertellen, ook effectief is bij dubbele beglazing weet Jones eigenlijk niet. “Bij sommige dubbele ruiten werkt het wel”, aldus Jones, maar overtuigend klinkt het niet.

Over richtmicrofoons is hij niet enthousiast. “Geloof niet wat ze op film en televisie laten zien”, waarschuwt Jones. “In werkelijkheid valt het resultaat tegen.” Onder ideale omstandigheden, windstil in een verlaten open ruimte, kan de microfoon op honderd meter nog redelijk werken maar bij de minste of geringste storing gaat het afluisteren niet door.

Het afluisteren van gesprekken via de telefoon, waarbij het spreekgedeelte als microfoon wordt gebruikt, heet high frequency flooding. Zelfs als de telefoon op de haak ligt, worden signalen doorgegeven. De enige remedie hiertegen is volgens Jones een speciaal stekkertje, te plaatsen tussen hoorn en toestel. Prijs van het stekkertje in Spyworld is ongeveer 100 dollar.

Jones' klanten zijn bedrijven, politie en particulieren. De helft van de spullen die hij verkoopt gaat naar bedrijven en meestal is dat anti-afluisterapparatuur. Een kwart gaat naar politie en de rest verkoopt hij aan particulieren. Dat bedrijven zoveel afnemen verbaast Jones niet. “Een onderzoek van enkele jaren geleden, waarbij vijfhonderd bedrijven van boven tot onder zijn uitgekamd, wees uit dat in 18 procent daarvan afluisterapparatuur aanwezig was.” Daarbij is de spionage die geen apparatuur binnen de gebouwen vereist, uiteraard niet meegerekend. Als spectaculair voorbeeld daarvan noemt hij nog de mogelijkheid om van buitenaf computerschermen af te lezen. “De methode daarvoor, het Van Eck-principe, is vijftien jaar geleden ontwikkeld door de Nederlander Willem van Eck.”

Frank Jones kan de nodige adviezen geven om af te luisteren of om afluisteren tegen te gaan, maar garanties voor het welslagen van het een of het ander zijn er niet. Nieuwsgierigheid maakt vindingrijk. “Het is nu eenmaal zo dat mensen elkaar graag controleren, of dat nu is om zakelijke of om privé-redenen.”

    • Lucas Ligtenberg