Teheran wijst Britse diplomaat uit

TEHERAN, 22 JULI. De Iraanse regering heeft een Britse diplomaat uitgewezen wegens “schending van de diplomatieke normen”, zo heeft het officiële Iraanse persbureau IRNA gisteren gemeld. Volgens het Britse ministerie van buitenlandse zaken verwijt Teheran de Brit, derde secretaris Geoffrey Brammer, met name dat hij squash heeft gespeeld met een Iraanse lijnpiloot.

Een woordvoerder van het Foreign Office, die de Iraanse beschuldigingen als absurd betitelde, zei dat Londen zich het recht voorbehoudt Iran met gelijke munt terug te betalen. Verder wees hij erop dat Brammer toch al in augustus had zullen vertrekken, en dat wat Londen betreft zijn opvolger dan gewoon naar Iran zal vertrekken.

Brammer werd 17 juni gearresteerd en enkele uren vastgehouden toen hij op weg was naar een spelletje squash met de piloot. De conservatieve Iraanse krant Resselaat schreef gisteren dat Brammer was opgepakt wegens “activiteit in strijd met het diplomatieke gebruik en zijn verdachte contacten”.

Volgens de Britse woordvoerder blijkt uit de zaak eens te meer dat de onderlinge relaties “niet makkelijk zijn”. Een verbetering hangt echter af van de Iraanse acties. (Reuter, AP, AFP)