't Melkhuisje treurt om uitschakeling van Costa

HILVERSUM, 22 JULI. Hagelbuien, rukwinden, blikseminslagen en bijbehorende stroomstoringen teisterden gisteren 't Melkhuisje.

Maar het meest onaangenaam werd het graveltoernooi toch getroffen door de uitschakeling van de als eerste geplaatste Spanjaard Carlos Costa. De Fransman Cedric Pioline betrapte Costa, die zich de laatste maanden als gravelspecialist in recordtijd opwerkte tot een tiende plaats op de ATP-ranking, op een slechte dag en sloeg zich met tweemaal 6-3 tot de volgende opponent van Jan Siemerink. Ook de enige geplaatste Nederlander, Paul Haarhuis, verdween uit de strijd. De Duitse "hardhitter' Marc Göllner sloeg bressen te over in het verweer van Haarhuis, die zich beperkte tot verdedigen.

Daarna dreigde nog een andere favoriet, Jordi Arrese, te sneuvelen. De zucht van verlichting die toernooidirecteur Piet van Eijsden slaakte, toen het de Zweed Lars Jonsson in drie sets (6-7, 6-1 en 6-4) niet lukte het vonnis te voltrekken, was tot ver buiten het opnieuw matig bezochte park aan de Bussummer Grintweg te horen. Ook de overtuigende winst van Mark Koevermans op de Fransman Thierry Guardiola werd door de organisator van het Gooise tennisfeestje met liefde ontvangen.

Het kan raar lopen in een tennisleven. Twee jaar geleden dacht de Spanjaard Carlos Costa er serieus over om het tennissen eraan te geven. Nu behoort hij tot de beste tien spelers van de wereld. Gevraagd naar de sleutel van zijn huidige succes, wees Costa op de toegenomen werkijver, hem bijgebracht door zijn nieuwe trainer Vizcaino.

Hoe hard de Spanjaard nu voor zichzelf is, blijkt uit het feit, dat hij speelt met een chronische rugblessure, die eigenlijk om operatief ingrijpen vraagt. “Maar doe ik dat, dan sta ik acht maanden buitenspel”, concludeerde hij. Het is logisch, dat Costa zich voorlopig behelpt met smeren en masseren, want met name op alle graveltoernooien van de laatste maanden rendeerde zijn werktennis, voorzien van een toefje talent, uitstekend.

Tegen Pioline was het Costa er alles aan gelegen om bij het op één na laatste graveltoernooi - volgende week volgt nog San Marino - opnieuw toe te slaan. Dat kwam er echter niet van. De Fransman forceerde in beide sets direct een break en zette Costa, die na zijn zware programma een vermoeide indruk maakte, onder grote druk. Costa kan de opening van de Spelen in zijn woonplaats, Barcelona, dus nog meemaken. Als toeschouwer welteverstaan. Want de Spaanse bond maakte de Olympische selectie al begin dit jaar bekend en toen schuifelde Costa nog als een onbekende door tennisland. Het latere verzoek de plaats van trainingspartner Arrese in te nemen, legde hij naast zich neer.

Paul Haarhuis gaat wel een gooi doen naar Olympisch tennisgoud. Maar voorlopig lijkt hij nog ver verwijderd van de juiste topvorm om maar enigszins kansrijk te zijn bij zijn Olympische missie. De 22-jarige Duitser Göllner buitte het gebrek aan wedstrijdritme bij Haarhuis, die na Wimbledon op vakantie ging en de afgelopen week trainend doorbracht, perfekt uit. Dat de Duitser met zijn alles-of-niets taktiek onregelmatig speelde, voorkwam dat Haarhuis tijdens de partij zijn ritme vond.

De pupil van Henk van Hulst gaf toe dat het verlies hem in verband met Barcelona slecht uitkwam, maar bleek verder niet warm te lopen voor het grootste sportevenement ter wereld. “Ik heb me er absoluut nog niet mee bezig gehouden. Ook nu nog niet. Eerst moet ik hier met Mark Koevermans nog goed zien te dubbelen.”

Met diezelfde Koevermans stapt Haarhuis momenteel twee keer per week 's morgens om half zes in de auto om te gaan trainen bij Henk van Hulst. Voor Koevermans betekent dat een breuk met Frits Don, de man die hem jaren begeleidde. Maar het is een breuk in alle vrede. Het was Don zelf die zijn pupil de overstap aanraadde. En met gunstig gevolg, naar het zich in de partij tegen Thierry Guardiola liet aanzien. Eindelijk was er weer iets terug van de speler, die ooit de 37ste positie op de ATP-ranking innam. “Ik heb er weer zin in. In mijn privéleven heerst nu orde. Ik ga minder uit. Tijdens mijn vakantie heb ik gemerkt, dat ik nog steeds graag tennis.”