Suriname krijgt hulp van OAS bij democratisering

PARAMARIBO, 22 JULI. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en Suriname hebben gisteren twee overeenkomsten gesloten.

De OAS zal een kantoor in Paramaribo vestigen om democratie en rechtsstaat te helpen versterken. De organisatie zal ook helpen bij het opstellen van een amnestieregeling en het ontwapenen van illegale gewapende groepen, waarvan het Junglecommando en de Tucajana's de belangrijkste zijn. De Surinaamse regering en de illegale groepen onderhandelen in het kader van het vredesakkoord, dat uiterlijk 1 augustus moet worden ondertekend, over ontwapening en amnestiekwesties. Twee weken daarna moeten de wapens zijn ingeleverd en bij dat proces moet de OAS assistentie verlenen. De Surinaamse politie heeft maandag hardhandig opgetreden tegen kleine zelfstandigen die een petitie aan president Venetiaan hadden aangeboden en daarna een straat voor het presidentieel paleis blokkeerden. De betogers willen door het ministerie van handel en industrie weer voorzien worden van ingrediënten die ze nodig hebben voor het maken en verkopen van limonade, hapjes en dergelijke.