Sponsor komt minder uitbundig in beeld na actie van ploegleiders

LA BOURBOULE, 22 JULI. Het gevecht om de meeste reclame tijdens de huldiging van de geletruidrager heeft een vinnig karakter gekregen. Gistermorgen voor de start van de zestiende etappe in St. Etienne protesteerde een delegatie van de gezamenlijke ploegleiders bij Tour-directeur Leblanc fel tegen de agressieve publiciteit van hoofdsponsor Crédit Lyonnais. De ploegleiders vinden dat de sponsors van hun team te weinig tot hun recht komen tijdens de huldiging en dat de Franse bank te veel aandacht opeist.

Ondanks fel verweer van Leblanc werd de huldiging van geletruidrager Indurain op minder uitbundige wijze als reclamespot van Crédit Lyonnais gebruikt. Op het erepodium verschenen in plaats van de gebruikelijk vier nu slechts twee in gele pakjes met het bekende bank-logo gestoken meisjes. Ze waren minder opdringerig en gaven Indurain de kans ook de tekst van zijn sponsor, niet toevallig de Spaanse bank Banesto, te tonen. Hij droeg een baseball-pet met de naam van zijn sponsor.

In het contract tussen de hoofdsponsors (Crédit Lyonnais, Fiat en Coca Cola), de Tour en televisiemaatschappij Antenne 2 staat dat elke reportage van een etappe-aankomst moet beginnen met een rondje langs de reclame-uitingen van de hoofdsponsors en dat alle huldigingen van de klassementsleiders volledig uitgezonden moeten worden. Van uitreiking van de gele trui tot overdracht van het CL-symbool, de speelgoedleeuw. Gisteren kreeg Indurain de gele trui over zijn schouders getrokken door de meisjes en een bos bloemen. Het leeuwtje werd hem buiten de tv-uitzending overhandigd.

De delegatie van de ploegleiders, die gisteren met Leblanc overleg pleegde, bestond uit Roger Legeay van Z (voorzitter van de ploegleidersorganisatie), Jose-Miguel Echavarri van Banesto en Harrie Janssen van Buckler. Ze eisten onmiddellijk beperking van de CL-huldiging en dreigden vandaag hun renners niet naar het erepodium te sturen. Echavarri voerde verder aan dat Crédit Lyonnais overal in Frankrijk reclame-affiches heeft opgehangen met de foto van Indurain, zonder diens naam, op zijn helm heeft de naam Banesto plaats gemaakt voor de naam van de Franse concurrent.