Soedanese regering gebruikte VN-toestel voor militair transport

KHARTOUM, 22 JULI. De Verenigde Naties hebben hun hulpvluchten naar Zuid-Soedan vanuit Khartoum opgeschort nadat de Soedanese regering een vliegtuig met VN-embleem had gebruikt om soldaten en militair materieel naar het zuiden te vervoeren.

Getuigen hadden tien dagen geleden op de luchthaven van Khartoum militairen een vliegtuig met VN-merkteken zien binnenkomen. De VN, die dit betitelen als “een volledige schending van alle internationale conventies”, hadden de Soedanese autoriteiten onmiddellijk gevraagd hieraan een eind te maken. Eind vorige week bleek echter dat het vliegtuig, ondanks de regeringsverontschuldigingen en beloften van beterschap, nog steeds door het Soedanese leger werd gebruikt, voor een of twee vluchten per dag naar Juba, in Zuid-Soedan. In Zuid-Soedan voert de regering oorlog tegen de opstandelingen van het Soedanees Volksbevrijdingsleger (SPLA).

In deze siutatie zijn VN-employés zelf naar het vliegveld gegaan om de VN-merktekens te verwijderen van het vliegtuig, een in het GOS gecharterde Iljoesjin 76. Het vliegtuig was tot eind april door de VN gebruikt om levensmiddelen naar gebieden in handen van het SPLA over te brengen, en daarna naar Rusland gevlogen. Kort geleden was het echter, op verzoek van de Soedanese regering, met VN-merktekens en al naar Soedan teruggebracht. Een identiek vliegtuig werd nog door de VN gebruikt om levensmiddelen in het kader van operatie "Lifeline Sudan' naar het zuiden te vervoeren.

De zaak komt op een bijzonder gevoelig moment in de burgeroorlog in Zuid-Soedan, nu het de laatste maanden in de verdrukking geraakte SPLA zijn laatste krachten op Juba lijkt te concentreren. De stad ligt omder regelmatig artillerievuur van het SPLA, en is volledig verlamd. (AFP)