Sandinisten in Nicaragua demonstreren

MANAGUA, 22 JULI. Voormalige militante aanhangers van het Sandinistische bewind in Nicaragua zijn opnieuw slaags geraakt met oproerpolitie in de hoofdstad Managua. Daarbij is door beide partijen geschoten. Er zouden in totaal elf gewonden zijn gevallen

De ongeregeldheden braken uit nadat president Violeta Chamorro het land had verlaten om deel te nemen aan de Ibero-Amerikaanse top, die de komende dagen wordt gehouden in Madrid. Oproerpolitie en militairen namen posities in nabij het presidentieel paleis en regeringsgebouwen en zouden de rust hebben hersteld.

Aangenomen wordt dat de militante sandinisten deel uitmaken van een groep van enkele duizenden oudstrijders, die in een fel confluict zijn verwikkeld met de regring-Chamorro. Zij eisen dat de regering haar toezeggingen gestand doet over het verlenen van kredieten en het uitgeven van stukjes land aan de aanhangers van de voormalige Sandinistische president Daniel Ortega, zoals overeengekomen bij het einde van de Nicaraguaanse burgeroorlog, twee jaar geleden.

Ortega heeft zijn aanhangers voor de radio opgeroepen tot kalmte en de confrontaties met de oproerpolitie afgekeurd. “Dergelijke twisten kunnen wij ons niet permitteren”, aldus Ortega.

De toestand in Nicaragua is al enige tijd gespannen door de confrontatie tussen de regering Chamorro en de sandinisten. Ook hun voormalige vijanden, de contras, hebben soortgelijke eisen gesteld bij hun terugkeer naar de burgermaatschappij.

Het treffen volgde op een dag van demonstraties door duizenden jongeren en een staking van het openbaar vervoer in Managua. Tevens is grote onrust door een onlangs bekendgeworden omkoopschandaal, waarbij naaste medewerkers van de president betrokken zouden zijn. (AP)