Ruby Wax laat haar gênante dameskransjes afluisteren

Ruby Wax ten voeten uit, Ned.2, 23.46-0.23u.

“Ze hadden me verteld dat je wreed bent, een echt kreng, en ik wist meteen dat ik van je zou houden.” Zo legt de ongeëvenaarde Zsa Zsa Gabor aan haar gastvrouw uit waarom ze vanavond in het praatprogramma Ruby Wax ten voeten uit zit. En daarmee raakt ze precies de reacties die de Amerikaanse comédienne teweeg brengt. Ruby Wax laat niemand onverschillig - je haat haar of je houdt van haar.

Ruby Wax woont al zeventien jaar in Engeland, heeft voor Not the Nine O'Clock News en voor de comédiennes French & Saunders geschreven, maar blijft - op het scherm tenminste - de brutale Amerikaanse. Vandaar waarschijnlijk dat ze een eigen programma mocht maken. De Britten, zelf zo ingehouden, houden van uitbundige persoonlijkheden, en hadden al eerder de bijzondere verschijning Dame Edna Everidge met open armen ontvangen. Wax handhaaft dezelfde schelle toon, is zeer aanwezig en stelt hoogst gênante vragen aan haar gasten. Net als Dame Edna, is Ruby Wax niet geliefd bij de televisiecritici. Die van The Observer schreef: 'Ze lijkt de genen te missen die in normale mensen schaamte opwekken.'

In de eerste van de serie van zes programma's, die de TROS vanaf vanavond uitzendt, wordt dat meteen duidelijk. Als Zsa Zsa Gabor zegt dat ze nog nooit een face-lift heeft gehad, springt Wax op, neemt een kijkje van dichtbij langs de kaaklijn en achter de oren, en roept dat de navel van Gabor hiér zit, wijzend op haar nek. Later in het programma praat ze met een ex-non en moeder van zes kinderen over de huwelijksnacht. Je zou verwachten dat je met kromme tenen zit te kijken, maar de vrouw vertelt op zo'n hartelijke manier dat je mèt haar meelacht.

Wax is op haar best als ze in de studio met haar gasten praat. De filmpjes en vooral de rubriek Taffy Turner inside America vormen alleen maar een afleiding. Die gasten zijn voornamelijk vrouwen - later in de serie komen Katherine Helmond, Tracey Ullman en Joan Rivers aan de beurt - en omdat de gesprekken vaak over seks, mannen en schoonheidsverzorging gaan, heeft het programma iets weg van het afluisteren van een hilarisch soort dameskransje.

In ieder programma krijgt Wax steun van een mede-presentator. Voor de eerste twee is dat Jennifer Saunders, die mooi laconiek en ongeïmponeerd reageert. Tijdens de opnamen waren beide dames zwanger, hetgeen tot een zeer vies praatje over het baren van kinderen leidt.

    • Sue Baker