Ontslagen in Palermo als protest tegen mafia

ROME, 22 JULI. Burgemeester Aldo Rizzo van Palermo heeft twee dagen na de moord op rechter Paolo Borsellino zijn ontslag aangeboden. Hij presenteerde zijn aftreden als een teken van solidariteit met de politie en als een eerbewijs aan de “morele revolte” in de stad tegen de mafia.

Borsellino, sinds de moord eind mei op zijn collega Falcone de belangrijkste mafiabestrijder in Italië, werd zondag in Palermo slachtoffer van een autobom.

In Palermo groeit nu de roep om terugkeer van Leoluca Orlando, die in de jaren tachtig furore heeft gemaakt als voorganger in de strijd tegen de mafia. Hij was de afgelopen weken niet meer op Sicilië geweest na een aantal dreigementen, maar is voor de begrafenis teruggekeerd en werd door aanhangers op de schouders genomen.

Ook zeven van de zestien plaatsvervangend procureurs in Palermo hebben gezegd dat zij overwegen af te treden. Een van hen, Vittorio Teresi, is al opgestapt. “Hier sterf je voor niets”, zei Teresi. De procureurs verwijten de regering te veel woorden en te weinig daden te besteden aan de mafia en eisen het aftreden van minister van binnenlandse zaken Mancino, de prefect van politie Parisi en de procureur van Palermo, Pietro Giammanco. Giammanco is door Falcone en Borsellino verweten onderzoeken naar de mafia tegen te werken.

Op veel plaatsen in Italië is gisteren gedemonstreerd. In Sicilië werd de hele dag gestaakt. In de rest van het land werd om 11 uur tien minuten gestaakt. De zes belangrijkste tv-zenders zonden niets uit, in Rome kwam het verkeer op een aantal plaatsen tot stilstand, in Milaan werd de handel in aandelen gestaakt.

Het kabinet heeft gisteren het pakket antimafiamaatregelen dat na de moord op Falcone werd genomen, aanzienlijk aangescherpt. De politie krijgt nu de bevoegdheid huiszoekingen te doen bij mensen die van mafia-activiteiten worden verdacht, zonder autorisatie van de rechter. Ook is voor mafiaprocessen een speciale bewijsvoering ingevoerd, die het makkelijker moet maken verklaringen van mafiosi als bewijs te gebruiken.

Minister Martelli zei dat de wijzigingen, die nog door het parlement moeten worden goedgekeurd, bedoeld zijn om de politie meer mogelijkheden te geven zelf initiatieven te ontwikkelen tegen de mafia.