Onenigheid over introductie gezondheidszorg onderwijs

ROTTERDAM, 22 JULI. Over de introductie van bedrijfsgezondheidszorg in het onderwijs is onenigheid gerezen. Volgens de bedrijfsgezondheidsdiensten is onvoldoende geld beschikbaar om “minimale kwaliteit” te leveren. Deze diensten willen zoveel mogelijk bedrijfsartsen inzetten, de Stichting Vervangingsfonds en Bedrijfsgezondheidszorg voor het Onderwijs (SVBO) die het project coördineert, wil vaker een beroep doen op goedkopere krachten, zoals het bedrijfsmaatschappelijk werk.

De SVBO is in het leven geroepen omdat per 1 augustus vervanging van zieke leraren niet meer bij het ministerie van onderwijs kan worden gedeclareerd. Vanaf dat moment moeten scholen die kosten declareren bij een fonds waaraan ze premie zijn verschuldigd - het vervangingsfonds - en worden ze verplicht zich aan te sluiten bij een bedrijfsgezondheidsdienst.

Het ministerie heeft 25 miljoen gulden uitgetrokken voor de begeleiding van zieke leraren. Op basis van dit bedrag heeft de SVBO een "zorgmodel' ontwikkeld. De drie koepels van bedrijfsgezondheidsdiensten zijn van mening dat voor de begeleiding van zieke leraren het dubbele bedrag nodig is.