Mubarak zal op geëigend moment Israel bezoeken

TEL AVIV, 22 JULI. De Egyptische president Hosni Mubarak heeft gisteren met een slag om de arm de uitnodiging van de Israelische premier Yitzhak Rabin aanvaard om een bezoek aan Israel te brengen.

Op een persconferentie in Kairo, na een gesprek onder vier ogen met de nieuwe Israelische leider, zei president Mubarak, dat hij geen uitnodiging nodig heeft en op het daartoe geëigende moment naar Israel zal komen. “Mijn antwoord aan premier Rabin is positief”, zei de Egyptische president.

Hoewel Rabins bliksembezoek van gisteren aan Mubarak geen concrete resultaten heeft opgeleverd, is een nieuwe fase ingeluid in de onder het Likud-bewind van Yitzhak Shamir zwaar onderkoelde betrekkingen tussen Jeruzalem en Kairo. De Israelische pers onderstreept vanmorgen de goede persoonlijke verstandhouding tussen Rabin en Mubarak en het daardoor herstelde vertrouwen tussen Jeruzalem en Kairo.

Rabin kent aan de bemiddelende rol van Egypte (tussen Syrië en de Palestijnen) in het vredesproces grote betekenis toe, wat hij tot uitdrukking bracht in zijn regeringsverklaring van 13 juli.

Volgens Israelische en Egyptische bronnen had het gesprek tussen beide leiders ondanks diepgaande meningsverschillen over onder andere de Israelische nederzettingenpolitiek in een goede sfeer plaats. Evenals de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker verwerpt de Egyptische leider het door Rabin gemaakte onderscheid tussen “veiligheids- en politieke nederzettingen”. Na een onderhoud met koning Hussein maakte Baker gisteren in Jordanië duidelijk dat hij in Jeruzalem niet was geslaagd dit verschil van mening uit de weg te ruimen. (Baker spreekt vandaag Mubarak, waarna hij in de Syrische kustplaats Latakia de Syrische president Hafez al-Assad ontmoet.)

Mubarak liet zich daar gisteren niet door uit het veld slaan. Hij merkte op dat Rabin nog slechts kort premier is. Wat hem betreft is hij “de goede weg is ingeslagen”.

Tegenover het Israelische ochtendblad Ha'arets zei Mubaraks adviseur Osama al-Baz dat de Egyptische president tijdens het onderhoud met Rabin krachtig heeft aangedrongen op verbetering van de sfeer in de bezette gebieden. Egypte staat op volledige bevriezing van de nederzettingenpolitiek, vrijlating van tijdens de intifadah gearresteerde Palestijnen, beëindiging van collectieve straffen, en verlichting van de belastingdruk op de Palestijnen in de bezette gebieden.

    • Salomon Bouman