Mike Powell nadert grens van 9 meter in ongeldige sprong

SESTRIÈRE, 22 JULI. Verspringer Mike Powell nadert de magische grens van negen meter. Gisteren toonde de wereldkampioen in Sestrière zijn vorm voor de Olympische Spelen door 8.99 meter te springen. De verste sprong in de geschiedenis werd echter ongeldig verklaard door de stevige rugwind van 4.4 meter per seconde. Reglementair is slechts 2,0 meter toegestaan.

De Amerikaan reikte vier centimeter verder dan zijn fabuleuze wereldrecord op de mondiale titelstrijd van 1991 in Tokio, waar hij na 23 jaar Bob Beamon afloste. De prestatie was het hoogtepunt van de wedstrijden. De Amerikaan volgde gespannen de meting van zijn sprong. Na het oplichten van de 8.99 barstte hij zowat van vreugde. Als een dwaas rende hij over de baan, kraaiend van plezier. De 10.000 toeschouwers gaven de atleet een minutenlange ovatie. “In Barcelona ga ik een wereldrecord springen”, voorspelde Powell zelfbewust.

Heike Drechsler veronderstelde met haar sprong van 7 meter 63 het wereldrecord verbeterd te hebben. De Duitse landde 11 centimeter verder dan Galina Tsjistjakova vier jaar geleden. Bij de windmeting veranderde het blijspel in een tragedie voor Drechsler. Ze had 2,01 meter rugwind, 0,01 meter te veel om de sprong officieel als wereldrecord te laten gelden. “Pure pech”, treurde Drechsler.

De Amerikanen zijn klaar voor de Olympische Spelen. De hoogtestage in het 2050 meter hoge Sestrières in de Italiaanse Alpen, afgelopen zaterdag finishplaats in de Ronde van Frankrijk, bracht de atleten in perfecte vorm.

De wind gaf de atleten vleugels. Mike Marsh liep de 200 meter in 19,79 seconden, slechts 0,07 seconde boven het wereldrecord. Marsh had eveneens een rugwindje van vier meter.

Gwen Torrence raffelde met 2,8 meter wind de 100 meter af in 10,82 seconden, Carl Lewis in 9,98 seconden. De zesvoudige Olympische kampioen heeft zich voor Barcelona niet gekwalificeerd voor de 100 en 200 meter. “Als ik aan de start zou mogen verschijnen, loop ik 9,80”, blufte Lewis, houder van het wereldrecord (9,86). Hij versloeg in Italië onder anderen zijn landgenoten Leroy Burrell (10,03) en Mark Witherspoon (10,04), die in Spanje wel op de sprintnummers uitkomen. (Reuter)