Meer Amerikaanse banken boeken betere resultaten

De winsten van het Amerikaanse bankwezen zitten in de lift omhoog. Citicorp en Chemical Banking Corporation boekten hogere kwartaal- en halfjaarwinsten.

BankAmerica zag de netto winst weliswaar dalen, maar dat hield verband met herstructureringskosten in verband met de fusie met Security Pacific.

Citicorp, houdstermaatschappij van de grootste Amerikaanse bank Citibank, heeft in het tweede kwartaal een winst geboekt van 171 miljoen dollar tegen 11 miljoen dollar in dezelfde periode van het vorig jaar. Over de eerste zes maanden verdiende Citicorp 354 miljoen dollar tegen 104 miljoen dollar in de eerste helft van 1991.

In de stroppenpot werd 1 miljard dollar ingelegd, bijna net zo veel als de 1,03 miljard dollar in het tweede kwartaal van 1991. Voor de eerste zes maanden werd 2,24 miljard dollar aan de reserves toegevoegd tegen 1,84 miljard dollar in dezelfde periode van 1991.

Chemical Banking Corporation, de op één na grootste bank in de Verenigde Staten, heeft in het tweede kwartaal een winst geboekt van 240 miljoen dollar tegen 184 miljoen dollar in dezelfde periode van het vorig jaar. De bank, vorig jaar juli ontstaan uit een fusie tussen Chemical Bank en Manufacturers Hanover, behaalde over de eerste zes maanden van dit jaar een winst van 500 miljoen dollar tegen 365 miljoen dollar in het eerste halfjaar van 1991 en reserveerde voor kredietverliezen 720 miljoen dollar over de eerste zes maanden van dit jaar tegen 582 miljoen dollar in dezelfde periode van 1991. Voor het tweede kwartaal is 345 miljoen opzij gezet tegen 303 miljoen in 1991.

BankAmerica moest het in het tweede kwartaal stellen met een winstdaling van twaalf procent tot 240 miljoen dollar. Vorig jaar in dezelfde periode verdiende de bank nog 272 miljoen dollar. Het resultaat is gedrukt door de kosten die samenhingen met de vorig jaar aangekondigde fusie met Security Pacific. Zonder die kosten bedroeg de winst over het tweede kwartaal 421 miljoen dollar.

BankAmerica boekte over de eerste zes maanden van dit jaar een winst van 543 miljoen dollar (per aandeel 1,74 dollar) vergeleken met 554 miljoen dollar (2,41 per aandeel) over dezelfde periode van verleden jaar. De bijdrage aan de stroppenpot steeg van 320 tot 470 miljoen dollar. Voor het tweede kwartaal is 240 miljoen dollar opzij gelegd tegen 175 miljoen dollar in het vorig jaar.

Andere grote Amerikaanse banken, Chase Manhattan, J. P. Morgan en First Chicago Bank maakten al eerder deze maanden verbeterde resultaten bekend.