Leider Servië blokkeert overleg toekomst Kosovo

LJUBLJANA, 22 JULI. De Servische president Slobodan Milosevic heeft het EG-voorstel voor een internationale conferentie over Kosovo afgewezen. “Wij zijn geen stap verder gekomen”, zei de speciale afgevaardigde van de Europese Gemeenschap, Lord Carrington, gisteren in Belgrado.

Maandag bereikte Carrington in Londen wel overeenstemming over een EG-conferentie met de leider van de Albanezen in Kosovo, Ibrahim Rugova. De Albanezen vormen 90 procent van de bevolking in deze Servische autonome provincie, die in 1989 onder direct bestuur van Belgrado werd geplaatst. Tienduizenden Albanezen gingen toen de straat op om te protesteren tegen wat zij "Servisch imperialisme' noemden. Tientallen demonstranten werden gedood bij straatgevechten met de politie en het leger. Sindsdien is het onrustig gebleven in deze provincie.

Eind vorig jaar spraken de Albanezen zich bij een referendum uit voor een "onafhankelijke republiek Kosovo' en in mei kozen zij Rugova als president en een eigen parlement. Zowel het referendum als de presidents- en parlementsverkiezingen werden door Belgrado onwettig verklaard.

De ministers van buitenlandse zaken van de EG vrezen dat Kosovo een nieuwe brandhaard zal worden wanneer de Albanezen daar hun afscheidingsstreven proberen te realiseren en vroegen Lord Carrington daarom de mogelijkheden voor een internationale conferentie over Kosovo te onderzoeken. “Wij zijn bereid om met vertegenwoordigers van de minderheden te praten, maar zien geen aanleiding voor buitenlandse bemiddeling, dat zou een inmenging in onze binnenlandse aangelegenheden betekenen”, aldus Milosevic na zijn ontmoeting met Carrington.

In de Bosnische hoofdstad Sarajevo is vannacht weer fel gevochten bij de naast het vliegveld gelegen moslimwijk, Dobrinja. Radio Sarajevo sprak van de felste gevechten sinds weken. Het vliegveld werd gistermorgen om tien uur opnieuw voor anderhalf uur gesloten wegens de gevechten. Toch landden gisteren op de luchthaven nog 14 toestellen, waarvan twaalf met hulpgoederen.

De commandant van de VN-troepen in Sarajevo, generaal Lewis MacKenzie, beschuldigde gisteren de strijdende partijen ervan op hun eigen stellingen te schieten. “Wij hebben bewijzen dat alle partijen op zich zelf schieten om daarmee als slachtoffer te voorschijn te komen. Ik heb ze dan ook duidelijk verteld dat wanneer zij op zouden houden de eigen stellingen te beschieten er misschien nog vrede zou komen”, zei Mackenzie op een persconferentie.

    • Theo Engelen