Kosto stelt Etty aan hoofd van postcodeloterij

DEN HAAG, 22 JULI. Het bestuur van de Nationale Postcode Loterij in Amsterdam heeft onder zware druk van staatssecretaris Kosto (justitie) de voormalig wethouder van financiën van Amsterdam drs. W. Etty vanmorgen benoemd tot voorzitter van dit kansspel.

Etty kreeg van de staatssecretaris als belangrijkste opdracht om de bedrijfsvoering van de Postcode Loterij grondig te saneren. Voordat het bestuur van de loterij zich - onder protest - akkoord verklaarde met deze benoeming, was enkele keren langdurig overleg nodig op het ministerie.

Etty blijft pennningmeester van de PvdA. Hij beschouwt zijn benoeming “in letterlijke zin” als een opdracht om de organisatie te onderzoeken. Daar verwacht hij tenminste een half jaar voor nodig te hebben: “Of ik daarna aanblijf als voorzitter, bekijken we dan wel weer.” Etty wordt voor zijn onderzoek betaald door de Nationale Postcode Loterij, daarover zijn afspraken gemaakt met het ministerie van justitie.

De door Kosto gewenste reorganisatie zal tot gevolg hebben dat er een eind komt aan de samenwerking tussen de Postcode Loterij en het door twee van haar oprichters geleide marketingbureau Novamedia. Geen van de oprichters zal bovendien nog een taak mogen vervullen in het bestuur van de afzonderlijke stichting DOEN, die een belangrijk deel van de netto loterij-opbrengst verdeelt over een aantal projecten, waaronder Inter Press Service, het persbureau voor berichtgeving over de Derde wereld dat tot begin dit jaar werd geleid door één van de initiatiefnemers.

Het interim-bestuur van de Postcode Loterij, waarin vertegenwoordigers van de organisatie voor ontwikkelingshulp NOVIB, de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten en de Vereniging Vluchtelingenwerk heeft grote moeite met de ingreep van de staatssecretaris.

    • Harm van den Berg