Honden na gedragstraining geschikt voor de binnenstad

AMSTERDAM, 22 JULI. “Als Ranko een ander mannetje ziet, wordt hij woest”, zegt Janneke Hageman. Met een wurgriem trekt ze de keel van haar huisdier dicht. Tijdens de trainingswandeling in het park krijgt ze Ranko nauwelijks onder controle. Zij is een tengere, kleine vrouw, Ranko een beul van een rottweiler, 45 kilo schoon aan de haak. Ze moet zich geregeld aan hekken en paaltjes vasthouden om te voorkomen dat Ranko haar meesleurt. “Het is een lieve hond, maar er zit zoveel ondeugd in”, zegt Janneke.

Ranko en Janneke zijn "in therapie' bij Instituut Delta. Vorig jaar begon instructrice Dieneke Lasschuit met haar eenmansbedrijf in het Amsterdamse Westerpark. Ze heeft zich gevestigd op verzoek van het stadsdeel. Op grond van de Algemene Politieverordening (APV) zijn loslopende honden en hondepoep in de hoofdstad verboden. Maar stadsdeel Westerpark heeft te weinig mankracht om toe te zien op de naleving van de APV.

“Uiteindelijk gaat het natuurlijk om een mentaliteitsverandering bij de hondebezitter. Daar zit vaak het probleem, niet bij de hond”, zegt een woordvoerder. Het stadsdeel hoopt dat honden die een cursus bij Delta volgen, beter luisteren naar bevelen, hun agressie in toom houden en leren poepen op plaatsen waar het is toegestaan. In het park worden momenteel hondenuitlaatstroken, zogeheten hussen, aangelegd.

“Je kan honden op commando leren poepen”, meent Lasschuit. En dat niet alleen: grommen en bijten, trekken aan de lijn, eten van de straat, het zijn allemaal problemen die met training zijn te verhelpen, aldus Lasschuit. Na de wandeling in het park krijgt Ranko oefeningen in de praktijkruimte van Lasschuit. Janneke loopt rondjes om Ranko heen. Hij moet liggen, zitten en weer liggen. Opstaan mag niet. Ranko is zo mak als een schaap. “Braaf, knapperd”, roept Lasschuit als Ranko de laatste kwellingen heeft doorstaan.

Na een "intake-gesprek' en een paar individuele lessen mag de hond naar een klasje. De cursus kost ongeveer 250 gulden, afhankelijk van de vorderingen van de leerlingen. Van de 40.000 Amsterdamse honden heeft Lasschuit er de afgelopen tijd honderd behandeld.

“Ik heb een Beagle, een hele drukke hond. Mijn vrienden zeiden dat ik gek was om er zo een te nemen”, vertelt een tevreden klant, die even aanwipt. Ook het stadsdeel is blij met de komst van de gedragsbegeleidster. “Wij ondersteunen haar van harte. Mensen met een uitkering of minimuminkomen mogen van ons sinds kort de cursus voor half geld volgen”, zegt de woordvoerder.

De komende weken moeten Janneke en haar man André het alleen opknappen met Ranko, Lasschuit gaat met vakantie. Het echtpaar heeft echt getobd met de hond. “Hij viel me een keer aan, toen heb ik hem op zijn neus geslagen”, zegt André. “Sindsdien heeft hij ontzag. Janneke is veel te lief, daarom heeft zij het moeilijk.” De buren gingen voor de ramen staan als Janneke de hond uitliet. “Die zagen me vliegen over de dijk”, zegt ze. Na zes weken gedragsbegeleiding gaat het een stuk beter. “Het valt zelfs de buurvrouw op dat Ranko luistert”, zegt Janneke.

    • Ede Botje