Een zakenspel van constant investeren

NOORDWIJK, 22 JULI. In de golfsport is al jaren de vraag actueel in hoeverre het voor een toernooi-organisatie na een Grand-Slamevenement als het British Open interessant is om de week daarna te prijken op de internatioonale golfkalender. Na het perfecte camerawerk van de BBC en de meeslepende ontknoping waarmee winnaar Nick Faldo de Amerikaan John Cook op de laatste hole aftroefde lijkt alles al snel surrogaat. In tennistermen vertaald heeft het eerstvolgende golftoernooi na het British Open toch iets weg van 't Melkhuisje na Wimbledon.

Niettemin prijst organisator Robbie van Erven Dorens van het Dutch Open, dat morgen op de banen van de Noordwijkse Golfclub begint, zich erg gelukkig met de datum van zijn toernooi. “Ik kan van andere organisatoren in Europa zo een miljoen gulden krijgen wanneer ik deze week zou willen verkopen en naar een andere datum zou willen verschuiven met het Dutch Open”, pocht hij. Om later in iets genuanceerder termen vast te stellen: “Vroeger was het inderdaad een nadeel zo vlak na het British Open een toernooi te moeten organiseren. Topspelers waren na de inspanning van zo'n Grand-Slamtoernooi geestelijk leeg en namen vakantie. Maar die tendens heeft zich de laatste jaren gewijzigd. Een groot gedeelte van de topspelers golft gewoon door en is deze week in Noordwijk neergestreken.”

Weliswaar ontbreken in Noordwijk de namen van Ballesteros, Woosnam en British Open-winnaar Nick Faldo. Van Erven Dorens wijt dat aan de gepeperde eisen van dit drietal. Dermate hoog gestegen in de rangorde dat het exorbitante startgelden eist. Hoewel dat in de beschaafde golfsport eufemistisch invitatiegeld heet aangezien hun persoonlijke sponsors, veelal grote bedrijven hen persoonlijk uitnodigen. Een zakenspel dat de toppers een veelvoud oplevert van het prijzengeld dat met 600.000 pond sterling (ruim drie ton voor de winnaar) in Noordwijk toch ook niet misselijk is. Van Erven Dorens constateert echter een verandering van mentaliteit in de golfwereld die de sport niet altijd ten goede komt. “Ik las laatst een interview met Paul Acket, de organisator van het North Sea Jazz Festival. Ik kon me daar wel in vinden. Vroeger was een goed hotel voldoende voor de heren maar tegenwoordig nemen de topspelers nauwelijks genoegen met de executive's lounge”.

Maar dank zij de bemoeienis van hoofdsponsor Heineken is Van Erven Dorens er toch in geslaagd het sterkste deelnemersveld naar Nederland te halen dat hier ooit heeft gespeeld. Zoals de Amerikaanse titelverdediger van 1991 Payne Stewart, de Duitser Bernhard Langer, de Australiers Greg Norman, Ian Baker-Finch en Graig Parry, de Ier Feherty, de Engelsen Montgommery en Richardson en een van de absolute topfavorieten in Noordwijk, Jose-Maria Olazabal. De Spanjaard verkeerde na een rustperiode van drie weken in een blakende vorm op het British Open, waar hij met slechts twee slagen meer dan Faldo als derde eindigde. Het feit dat vooraf niemand precies kan voorspellen wie de winnaar wordt beschouwt Van Erven Dorens als een van de grote charmes van de sport. “Je kunt je als toeschouwer identificeren met je eigen hero. Met hem meewandelen tijdens de wedstrijd. Zijn lijden en succes delen”, vertelt Robbie van Erven Dorens die er de laatste jaren steeds gewiekster in slaagt grote geldschieters en daardoor aansprekende golfers aan zich te binden. “Ik bezoek daarvoor zo'n twaalf toernooien per jaar. Het belangrijkste is de Masters in Augusta. Een van de vier Grand-Slamtoernooien in het golf. Daar zie ik alle activiteiten. Ontmoet ik alle belangrijke sponsors en de managers van de topspelers. Daar leg ik de basis voor het Dutch Open.”

Golf op dit niveau kan alleen nog maar worden gespeeld op een toplokatie. Een reden dat is gekozen voor de Noordwijkse Golfclub, waar het toernooi in ieder geval ook volgend jaar weer wordt georganiseerd met een uitloop tot wellicht 1996. Niet alleen de greens, de gehele baan en entourage worden door de spelers in Noordwijk al jaren geroemd. De baan, direct aan zee, wordt algemeen beschouwd als de beste linksbaan van het Europese continent en doet niet onder voor de prachtigste accommodaties in Groot-Brittannie en Ierland. Door de duinen is het een heuvelachtig parcours met hier en daar blinde slagen. Alleen de zevende hole staat bloot aan kritiek. “Die is volkomen verkeerd aangelegd”, vindt de Amerikaanse winnaar uit 1991 Payne Stewart. Omdat bepaalde ballen in het bos "blind' moeten worden geslagen is de doorgaans harde wind aan zee altijd een verraderlijke factor waarbij zelfs de beste spelers niet altijd precies weten welke club eigenlijk het meest geschikt is voor welke slag. “Als het waait verwacht ik dan ook niet dat een Amerikaan dit toernooi zal winnen”, bedenkt Nederlands enige profspeler van allure van dit moment, Chris van der Velde, die gisteren 8000 gulden verdiende met een verrassende overwinning in de shoot-outcompetitie. “Amerikanen spelen voornamelijk op techniek en zijn niet goed ingesteld op onzekere factoren als een draaiende wind.”

In Muirfield tijdens het British Open stond er de derde dag een straffe wind. Voor een aantal Amerikanen vormde dat echter geen probleem om de achtervolging in te zetten op de ongenaakbare Nick Faldo. Van Erven Dorens: “Zo betrekkelijk is het allemaal. Het mooie aan golf is dat iedereen kan winnen. Er is iedere week op ieder toernooi een andere winnaar. Vergelijk dat eens met tennis waar je toch redelijk aan de hand van de inschrijving kunt voorspellen uit welk groepje topspelers de winnaar tevoorschijn zal komen. Of vergelijk het met Formule I waar mijnheer Mansell iedere keer zielsalleen op kop rijdt. Daar gaat de jus toch gauw wat van af. Bij golf blijft de spanning meestal tot de laatste seconde. Ook dat maakt de sport zo fascinerend.”

Maar fascinerend of niet, te veel toeschouwers ziet Van Erven Dorens liever toch niet op het Dutch Open. “Wat moet ik met 100.000 mensen op zo'n betrekkelijk kleine accommodatie? Er moet wat rust en ruimte overblijven om een goed verloop van de wedstrijden te garanderen. Ik verwacht over vier dagen, donderdag tot en met zondag, zo'n vijftig-, zestigduizend mensen. Dat is een mooi aantal.”

Naast Van der Velde zullen ook de Nederlandse amateurs Boysen, Muntz, Nolte, Stevens en Vogel een poging doen donderdag en vrijdag de cut te halen waarna de beste 65 golfers zaterdag en zondag de derde en vierde ronde spelen. Wie de eerste hole-in-one slaat kan een Volvo van 75.000 gulden als extraatje tegemoet zien. Ook is Gary Nicklaus, zoon van de wereldberoemde Jack, in actie te zien. Van Erven Dorens: “Hij heeft tot nu toe zo'n 8.000 pond aan prijzengeld verdiend. Veel stelt het allemaal nog niet voor. Maar wie weet, misschien gaat hij nog wel eens net zo goed spelen als zijn vader. Dan hoop ik dat hij niet de kans vergeten is die hij van ons in Noordwijk heeft gekregen en nog eens terugkomt. Golfen is constant investeren. Ook als organisator.”

    • Marc Serné