Duitsland wil via rechter doek terug

AMSTERDAM, 22 JULI.Het Amsterdamse advocatenbureau Russell is door de Duitse overheid ingeschakeld om een schilderij van Jan van der Heyden (1637-1712) terug te krijgen in de Gemäldegalerie in het Duitse Dresden.

Het doek, getiteld Klooster in Landschap werd na de Tweede Wereldoorlog door het Russische Rode Leger uit het museum gestolen. Een Amsterdams zakenman is de huidige eigenaar ervan. Hij zou het voor een bedrag van 100.000 gulden hebben gekocht.

Twee jaar geleden werd het schilderij aangeboden aan het veilinghuis Christie's in Amsterdam. De expert Oude Meesters van Christie's, M. Aarts, vertrouwde de aangeboden waar toen niet en schakelde de politie en de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) in. Het schilderij werd vervolgens namens de Duitse overheid in beslag genomen. Volgens kenners zou het doek een half miljoen gulden waard zijn.

Volgens advocaat mr. P. Russell is de zaak nu onder de civiele rechter. Wanneer de rechter uitspraak doet is “nauwelijks te voorzien”, zo meent hij.