Derde wereld geeft minder geld uit aan bewapening

WASHINGTON, 22 JULI. De landen in de Derde wereld hebben vorig jaar 40 procent minder wapens gekocht in het buitenland dan het jaar daarvoor. In totaal besteedden ze hieraan in 1991 24,7 miljard dollar.

Dit heeft de onderzoeksdienst van het Amerikaanse Congres gisteren gezegd. Het is het laagste bedrag sinds de dienst in 1984 gegevens begon te publiceren over de wapenverkopen aan de Derde wereld. Onder de Derde wereld vallen voor de dienst alle landen buiten Europa, Noord-Amerika, Japan, Australië, Nieuw Zeeland en de staten van het vroegere Oostblok.

De Verenigde Staten waren verreweg de grootste wapenleverancier voor de Derde wereld met verkopen ter waarde van 14,2 miljard dollar. Daarmee namen de Amerikanen 57 procent van de markt voor hun rekening, vergeleken met 40 procent in 1990. In absolute cijfers daalden overigens ook de Amerikaanse verkopen, in 1990 bedroegen ze nog 19,1 miljard dollar.

Vooral de landen van de voormalige Sovjet-Unie moesten veel terrein prijsgeven. Verkochten ze in 1990 nog voor 11,8 miljard dollar (27 procent van de markt), een jaar later leverden ze nog maar voor vijf miljard dollar (20 procent van de markt).

Nummer drie op de ranglijst was in 1991 Groot-Brittannië met twee miljard dollar, terwijl Tsjechoslowakije goed was voor verkopen ter waarde van 600 miljoen dollar. Daarna kwamen Duitsland en Frankrijk met elk 400 miljoen dollar, gevolgd door België, China en Spanje met ieder 300 miljoen dollar.

Koploper onder de kopers was vorig jaar Saoedi-Arabië, dat voor 7,8 miljard dollar aan nieuw materieel aanschafte. Het werd gevolgd door Zuid-Korea met 3,1 miljard, Egypte met 2,6 miljard, Iran met 1,9 miljard, Afghanistan met 1,5 miljard en China met een miljard dollar.

Onder de vooraanstaande kopers bevond zich niet langer Irak, dat voorheen altijd goed was voor enkele miljarden per jaar. Als gevolg van het embargo van de Verenigde Naties mogen er geen wapens naar toe. De internationale wapenhandel heeft daar ernstig nadeel van. In het bijzonder de Sovjet-industrie ondervond daarvan de gevolgen. (Reuter, AP, AFP)