Damrak vervalt opnieuw in mineur

AMSTERDAM, 22 JULI. Onzekerheid over de economie zorgde vanmorgen voor een zwakke stemming op de Amsterdamse effectenbeurs. Sommige fondsen lieten een flinke achteruitgang zien. Het Damrak werd zeker niet gestimuleerd door de koersdalingen in Tokio, Londen en Frankfurt en de onzekerheid over de richting die de dollarkoers zal inslaan.

AMSTERDAM Net na de opening van de markt gingen de koersen met gemiddeld een procent omlaag. Ahold verloor 1,30 op 80,70. KLM schoof vijf dubbeltjes omlaag naar 31,50 en stond ook onder druk omdat British Airways een belang heeft genomen in een Amerikaanse collega, waarmee de kansen op een samenwerking tussen KLM en BA opeens veel kleiner zijn geworden. Olies ging 1,30 omlaag naar 145,80. Akzo en DSM noteerden respectievelijk 90 cent lager op 139,80 en 1,20 op 101,20. De onzekerheid over Fokker (wel of niet met Dasa) liet het fonds 50 cent dalen tot 29,60.

NEW YORK Wall Street liet gisteren licht stijgende koersen zien. De Dow Jones-30-index eindigde op 3.308,41 punten, 5,4 punten hoger dan het slot van maandag. De omzet kwam uit op een bescheiden 174 miljoen aandelen, waarbij het aantal stijgers en dalers elkaar in evenwicht hielden.Oorzaken waren de omhoog gejaagde dollarkoers, de behoorlijke tweede-kwartaalcijfers en de optimistische geluiden die Fed-president Alan Greenspan gisteren voor de bankencommissie van de Amerikaanse Senaat liet horen over de Amerikaanse economie.

LONDEN De aandelenkoersen op de Britse beurs openden vanmorgen lager. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 11,9 hoger sloot op 2.415,6, stond omstreeks het middaguur op een verlies van 22,7 punten.

FRANKFURT De stemming op de Duitse beurs bleef ook vandaag slecht. De hoger rentestand drukt de aandelenkoersen steeds verder naar beneden. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 10,1 hoger sloot op 1.659,77, stond omstreeks het middaguur op een verlies van 24,15 punten.

TOKIO De Japanse beurs bereikte vandaag haar laagste stand in zes jaar. Het Nikkei-225-industrieel gemiddelde verloor ruim 460 punten (2,9 procent) en sloot op 15.541,95. De omzet was 250 miljoen aandelen, 50 miljoen meer dan gisteren.