"Baker treedt af en gaat campagne Bush leiden'

NEW YORK, 22 JULI. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken zal volgende maand zijn functie opgeven om zich geheel te kunnen kwijden aan de campagne voor de herverkiezing van president Bush. Dit meldt The New York Times vandaag.

De krant beroept zich op anonieme regeringsfunctionarissen en medewerkers van de Republikeinse partij. Er werd in Washington al enige tijd rekening mee gehouden dat de in campagnezaken zeer ervaren Baker zijn ministerie zou verlaten om Bush bij te staan. Het Witte Huis wilde het bericht over Baker, die thans op reis is voor vredesoverleg in het Midden-Oosten, niet bevestigen.

Volgens de bronnen van The New York Times zal Baker zijn vertrek half augustus aankondigen, kort na het bezoek van de Israelische premier Yitzhak Rabin aan Washington. Op het State Department zal Baker naar verluidt voorlopig worden opgevolgd door zijn plaatsvervanger Lawrence Eagleburger. Ook in 1988 gaf Baker zijn toenmalige ministerschap van financiën op om voor Bush campagne te voeren.

Baker zal de campagne van Bush weer nieuwe vaart moeten geven. Een opiniepeiling van The Washington Post en het televisiestation NBC wees gisteren uit dat 58 procent van de ondervraagden op Clinton wilden stemmen en slechts 29 procent op Bush. Sinds 1964, toen er voor het eerst systematisch onderzoek werd gedaan naar de mening van de kiezers na een conventie, heeft geen kandidaat zo'n grote voorsprong genomen op zijn rivaal als Clinton nu op Bush na de Democratische conventie van vorige week. (Reuter, AP)