BA verwerft via USAir toegang tot markt VS; Investering 750 mln dollar

ROTTERDAM, 22 JULI. British Airways neemt voor 750 miljoen dollar (1,26 miljard gulden) een belang van 21 procent in de op vijf na grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappij, USAir.

Met de succesvolle afronding van de enkele maanden geleden begonnen onderhandelingen tussen beide partijen vervult BA een langbestaande wens toegang te krijgen tot de Amerikaanse luchtvaartmarkt, de grootste ter wereld.

British Airways krijgt voor 750 miljoen dollar nieuwe converteerbare preferente aandelen met een belang van 21 procent in het stemgerechtigde kapitaal van USAir. Bij omzetting in gewone aandelen vertegenwoordigt het pakket van BA een belang 44 procent. BA kan haar stemrecht opvoeren tot maximaal 25 procent.

BA en USAir zullen hun activiteiten integreren onder leiding van een commissie met aan het hoofd de twee presidenten van beide luchtvaartmaatschappijen. De activiteiten van BA en USAir worden stap voor stap in elkaar geschoven. Daarnaast heeft BA recht op vier van de zestien zetels in de "board of directors' van USAir.

BA ondernam de afgelopen jaren verschillende pogingen toegang tot de Amerikaanse markt te verkrijgen. Eén daarvan bracht de Britse luchtvaartmaatschappij vorig jaar in gesprek met de KLM. De Britten hoopten via KLM-dochter Northwest Airlines op een ingang in de VS. De onderhandelingen over een fusie tussen de KLM en BA liepen echter begin dit jaar vast.

BA is op dit moment de meest rendabele luchtvaartmaatschappij ter wereld. Over 1991 maakte de Britse maatschappij een winst van 280 miljoen Britse pond (918 miljoen gulden). USAir lijdt al enige jaren grote verliezen. Over 1991 bedroeg het verlies 316 miljoen dollar (531 miljoen gulden).