Asean maant tot rust over Spratly-archipel

MANILA, 22 JULI. De ministers van buitenlandse zaken van de lidstaten van de Gemeenschap van Zuidoostaziatische staten (ASEAN) hebben vanmorgen in Manila een dringende oproep tot terughoudendheid gedaan aan alle zes staten die aanspraak maken op de omstreden Spratly-archipel in de Zuidchinese Zee.

Vooral China leek de afgelopen tijd zeer geïnteresseerd zich meester te maken van de archipel, die naar wordt vermoed rijk is aan olie. Begin dit jaar verklaarde het zich soeverein over de archipel. Het bezette eerder deze maand een rif in de Spratly's en tekende alvast een contract met een Amerikaans bedrijf om boringen naar olie te verrichten.

“China heeft gesteld dat het niet is geïnteresseerd in het gebruik van geweld”, maakte de Filippijnse minister van buitenlandse zaken, Raul Manglapus, vanmorgen bekend. De ASEAN-ministers voerden in Manila informeel overleg met hun Chinese collega Qian Qichen. Een woordvoerder van de ASEAN voegde hier later aan toe dat de Chinezen zich bereid hadden verklaard om samen met de andere gegadigden de olierijkdom van de Spratly's te onderzoeken.

Behalve China willen ook Vietnam, Taiwan en de ASEAN-landen Maleisië, Brunei en de Filippijnen rechten doen gelden op de archipel of delen daarvan. Sommige waarnemers hebben de laatste tijd gewaarschuwd voor de mogelijkheid van een gewapend conflict om de Spratly's. Afgezien van Brunei hebben alle landen die aanspraak maken op de archipel daar ook troepen gestationeerd. De strijdkrachten van vooral China en Vietnam behoren tot de grootste ter wereld.

De ministers van de ASEAN-landen, die de afgelopen dagen hun jaarlijkse overleg voerden, drongen er bij alle betrokkenen op aan de zaak van de Spratly's met vreedzame middelen tot een oplossing te brengen. China heeft voorgesteld de besprekingen over de Spratly's informeel te houden. (Reuter, AFP)